SimobeTebetJCruzABr

Simone Tebet (50) is een advocate en senator voor de MDB, afkomstig uit de staat Mato Grosso do Sul. Zij was reeds tweemaal kandidate om het voorzitterschap van de Senaat te bekleden, maar haalde het niet in 2016 toen haar partij de voorkeur gaf aan Eunício Oliveira, en ook niet vorig jaar toen Renan Calheiros aangeduid werd. Deze laatste verloor het uiteindelijk tegen Davi Alcolumbre. Tebet werd wel verkozen als voorzitster van commissie voor constitutie, justitie en burgerschap, de belangrijkste commissie van de Senaat. Zij stemde voor de afzetting van Dilma Rousseff in 2016, voor het behoud van het mandaat van collega Aécio Neves in 2017 en tegen het wapendecreet van president Bolsonaro, vorig jaar in juni. Tebet werd deze week op de rooster gelegd bij het programma Roda Viva, uitgezonden door TV Cultura.

De senator verdedigde het parlement in het interview en porde de regering aan om nu eindelijk eens op de proppen te komen met voorstellen tot hervorming: “Het wordt stilaan tijd om wat gematigder op te treden, met meer evenwicht. Als de ene kant dat niet doet, dan moet de andere het doen. Het antwoord van het parlement moet niet noodzakelijk heftig zijn, tegen de agenda van de regering. Wij moeten zeggen: waar blijven de projecten? Er wordt zoveel gepraat over het parlement dat het land en de regering dwarsboomt, maar waar blijven die relevante hervormingen die Brazilië zo hard nodig heeft, hervormingen die iedere week opnieuw aangekondigd worden maar nog steeds niet voorgelegd werden?” , aldus Tebet. En verder:

“Ik weet dat de economische ploeg voorstellen klaar heeft, maar het is de president die ze moet goedkeuren en naar het parlement sturen. In werkelijkheid doet het parlement erg veel voor het land. Het is nodig dat de leiders van de drie machten, allemaal, samen aan tafel gaan zitten voor een dialoog, een gematigd debat, in de wetenschap dat de huidige crisis Brazilië volop treft”.

President Bolsonaro had het gisteren opnieuw over de manifestaties van volgende zondag. De betoging wordt door velen beschouwd als een protest tegen het parlement en de justitie, ondanks de ontkenning van de president. Hij zegt dat het slechts om een beweging gaat pro-Brazilië, en zei gisteren tegen een groep aanhangers in Miami dat de manifestaties mogelijk afgezegd worden, of minder krachtig zouden zijn, mocht het parlement afzien van de eis om de controle te bewaren over een deel van de begroting, met name R$ 15 miljard.

Tebet vindt dat Brazilië reeds een constitutionele crisis beleeft, maar dat Kamervoorzitter Rodrigo Maia en zijn collega van de Senaat, Davi Alcolumbre de situatie heel goed beheersen: “Ik werd positief verrast door de antwoorden van de diverse machten, vooral de gerechtelijke, zij die die de grondwet interpreteren, het stellen van limieten, regels, allemaal in naam van het behoud van de constitutie en de democratische rechten. Beide voorzitters van de wetgevende macht handelen erg positief”.

Gefrustreerd op ideologisch vlak

Ondanks haar kritiek op de uitvoerende macht, vindt Tebet dat de ploeg, uitgekozen door Bolsonaro, over het algemeen goed werk levert: “De president beschikt over een uitstekende minister van Economie, minister Sérgio Moro zorgt voor meer geloofwaardigheid van de regering omdat hij een geschiedenis heeft in de strijd tegen corruptie. Ik waardeer ook het werk van minister van Landbouw, Tereza Cristina, minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta die ik al vele jaren ken, alles bij elkaar een excellente ploeg”.

Senator Simone Tebet denkt dat het wellicht nodig is om een onderscheid te maken tussen de regering Bolsonaro, en de president als persoon, en dat de frustratie niet slaat op het technische vlak, maar wel op de ideologie: “De frustratie betreft een ander gebied, niet op technisch vlak, maar wel in die ideologische botsingen, een oorlog waarin de president en enkele van zijn nauwe medewerkers zich gedurig aan boven de ernstige problemen van het land stellen. De grote oorlog die nu moet gevoerd worden is niet ideologisch, tegen het verleden. Er moet oorlog gevoerd worden tegen de werkloosheid, de sociale ongelijkheid, de honger, het fiscaal tekort dat investeringen belemmert en de groei van het land tegenhoudt. Ik kan geen uitspraken doen voor de andere kant, maar spreek wel voor ons (het parlement). Wij doen wat moet gedaan worden”, aldus Tebet.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil