Churrascaria

Je bent een Braziliaanse ober in een grillrestaurant in Miami, je politieke voorkeur is links, je staat bekend als een Lula-volger, een “Lulista”. Plots krijg je te horen van je baas dat Lula’s grote tegenstrever zal moeten bedienen. Niet onoverkomelijk, maar het zal je maar gebeuren.

Franklin Oliveira wist al twee weken dat er een reservatie was voor een feestje van 40 personen, maar het was pas gisteren dat hij vernam wie de ster was van het gezelschap: de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Oliveira: “Voor de verkiezingen (in 2018) voerde ik campagne via mijn sociale media voor Ciro Gomes (PDT). Voor de twee kiesronde steunde ik Fernando Haddad. Maar in werkelijkheid draag ik het hemd van het bedrijf waar ik voor werk”, aldus de uitgeweken carioca (inwoner van Rio de Janeiro).

Gevraagd naar zijn mening over de ex-president, vormt hij een hartje met zijn handen en zegt dat Lula zijn “crush” is: “Toen hij vrijgelaten werd, ontstak ik vuurwerk; dankzij hem kreeg ik de kans om te studeren. Dat ik nu in de USA woon en werk (een droom van vele Brazilianen) heb ik aan hem te danken”, zo verklaarde de ober.

De gerent van het grillrestaurant is op de hoogte van de politieke voorkeur van zijn Braziliaanse werknemer, maar koos hem toch uit om Bolsonaro te bedienen wegens zijn welsprekendheid. Oliveira moest de gasten ontvangen, waaronder, naast de president, first lady Michelle, zoon Eduardo Bolsonaro en generaal Augusto Heleno, en de ganse groep blijven begeleiden gedurende het eetmaal. Oliveira maakte nadien gebruik van de gelegenheid om een selfie te maken met Bolsonaro (hieronder).

Franklin

Het restaurant, een heuse ‘churrascaria’ met een ploeg Braziliaanse medewerkers, werd uitgekozen door het Braziliaanse consulaat, voor een ‘rodízio’ van US$ 29/persoon. Een van de diensters, een Braziliaanse vrouw van 30, met een extreem linkse overtuiging, weende toen ze vernam wie de gasten waren van het feest, en vroeg om ze niet te hoeven opdienen aan die tafels. Naast Oliveira werden nog twee andere “passadores de carne” (kelners die voortdurend geroosterd vlees aanbieden dat aan tafel afgesneden wordt van grote braadspitten, met vlijmscherpe messen) ingeschakeld. Beiden werden speciaal uitgekozen omdat ze bewonderaars zijn van Bolsonaro. De lijfwachten hielden niettemin een oogje in het zeil, denkend aan de aanslag op Bolsonaro tijdens de kiescampagne, eveneens met een mes.

Franklin Oliveira zei ook nog dat het belangrijk is om iedereen met het nodige respect te benaderen, ook al zijn er ideologische verschillen: “Of ik nu moet opdienen voor Trump, Lula of Dilma, ik zal hen allemaal gelijk behandelen. Hier verdien ik mijn brood mee”.

Bron

Foto's: Facebook / F Oliveira