Prrrrrrr

President Bolsonaro riep vandaag de Braziliaanse bevolking op om de straat op te gaan op zondag 15 maart. Hij deed dat in een toespraak in Boa Vista, de hoofdstad van Roraima: “Op 15 maart is er een spontane manifestatie gepland. De politicus die angst heeft voor de straatbewegingen, is niet geschikt om in de politiek te gaan. Bijgevolg: neem hieraan deel. Het gaat hier niet om een beweging tegen het parlement, tegen het gerecht. Het is een beweging pro-Brazilië, een beweging die wil aantonen dat de weg die het land moet volgen, aangewezen wordt door de bevolking”, aldus Bolsonaro.

De president sprak voor een groep aanhangers, gedurende de stop van anderhalf uur die hij maakte in Boa Vista, vooraleer te vertrekken naar de Verenigde Staten voor een nieuwe ontmoeting met Donald Trump.

Bolsonaro klaagde ook over vermeend verraad in zijn eigen kringen, dit terwijl minister Bento Albuquerque (Mijnen & Energie) naast hem stond, en over “lui die enkel aan zichzelf denken”: “Mensen het is niet gemakkelijk. Ik kreeg al een mes in mijn rug, in mijn eigen kabinet, personen die enkel aan zichzelf denken, niet aan Brazilië. Dat is een realiteit”. De president zei er niet bij over wie het ging. Sinds zijn verkiezing stuurde hij al drie ministers de laan uit die voornamelijk communiceren met het parlement: de stafchef, de minister van het secretariaat van de regering, en de secretaris-generaal.

Generaal Augusto Heleno, minister van Institutionele Veiligheid, kwam daarna aan de beurt en benadrukte de samenzweringen waarover de president het had: “Hij ondervond erg veel weerstand omwille van alles wat in dit land gebeurde, het netwerk van corruptie dat opgebouwd werd en nu door deze regering wordt ontmanteld. Dit alles heeft de plannen van velen in de war geschopt”.

De geplande protesten, georganiseerd door groepen die de president verdedigen, veroorzaakten vorige maand een institutionele crisis, vooral nadat Bolsonaro een video rondstuurde naar al zijn whatsapp contacten waarin opgeroepen werd om deel te nemen. Aangezien een van de punten van de bewegingen bestaat uit kritiek op het parlement, veroorzaakte de actie van Bolsonaro heftige reacties van de leiders van de twee andere machten. Conservatieve activisten zijn bezig met de voorbereiding van de manifestaties met rechtse standpunten, tegen het parlement, de militairen en de huidige regering verdedigend. De manifestatie wordt beschouwd als een reactie op een uitspraak van Augusto Heleno die zei dat de parlementairen chantage plegen op de regering.

Het nieuws dat Bolsonaro de video rondstuurde lokte een reactie uit van Kamervoorzitter Rodrigo Maia die respect eiste voor de democratie en zei dat het scheppen van spanningen tussen de machten het land niet vooruit helpen. Ook ministers van het hoogste gerechtshof STF gaven kritiek op het gedrag van Bolsonaro. Na de reacties benaderde de president enkele parlementairen om te zeggen dat het om een misverstand ging, en dat hij de democratische instellingen steunt.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR