Fernando-de-Noronha

De regering Bolsonaro heeft plannen om cruiseschepen toe te laten tot het bekende eiland Fernando de Noronha. Een ander voorstel bestaat uit een dozijn zogenaamde ‘kunstmatige zinkingen’ om nieuwe riffen te veroorzaken. José Bertotti, secretaris voor milieu van de staat Pernambuco, vindt dat het voorstel een gebrek aan respect voor de natuur vertoont.

In de voorbije zeven jaren werden er geen grote cruiseschepen meer toegelaten in het gebied, voornamelijk om het milieu te beschermen. De administratie van het eiland valt onder de verantwoordelijkheid van het agentschap voor milieu van de deelstaat (Pernambuco) en van ICMBio (Instituto Chico Mendes da Biodiversidade). De voorzitter van dit tweede orgaan werd vorig jaar afgedankt door de regering.

De kleinere schepen die wel nog toegang kregen tot Fernando de Noronha, hadden een capaciteit van 150 tot 200 passagiers. Het nieuwe plan laat schepen toe met 600 passagiers of meer, teveel om te voldoen aan de bestaande opvangscapaciteit. Het plan werd aangekondigd door senator Flávio Bolsonaro, in het gezelschap van Gilson Machado, de voorzitter van Embratur, via een video op zijn Facebook pagina.

José Bertotti gaf een nota uit waarin staat dat “de regering, door het toelaten van grote cruiseschepen in Fernando de Noronha, andermaal aantoont hoe de federale regering omgaat met het milieu. De 21 eilanden van de archipel herbergen een unieke biodiversiteit en mogen niet blootgesteld worden aan het model van toerisme, zoals voorgesteld door senator Flávio Bolsonaro in zijn video. Het is klaar en duidelijk dat de vertegenwoordigers van de regering andermaal het soort bezoekers willen toelaten dat geen respect vertoont voor de natuur, in plaats van hun energie te besteden aan initiatieven die het milieu respecteren en het leven van de eilandbewoners verbeteren”.

De regering van Pernambuco is verantwoordelijk voor het beheer van de archipel en heeft, volgens de secretaris, R$ 10,5 miljoen geïnvesteerd in duurzame programma’s zoals ‘Plástico Zero’, een verbod op toegang van plastic verpakkingen, en ‘Carbono Zero’, een verplichting om geleidelijk alle voertuigen op het eiland, aangedreven door klassieke brandstoffen zoals benzine en diesel, te vervangen door elektrisch aangedreven voertuigen.

De secretaris zegt ook dat de regering investeerde in sociale woningen voor de lokale bewoners, een nieuwe crèche, een sociaal opvangspunt en een nieuwe uitrusting voor het lokale hospitaal São Lucas, naast verbeteringswerken aan de kleine haven.

Fernando de Noronha

Fernando-de-Noronha-Pan

Fernando de Noronha is een Braziliaanse archipel in de Atlantische Oceaan ten oosten van de deelstaat Pernambuco. De archipel bestaat uit 21 eilanden en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het belangrijkste eiland, Fernando de Noronha, is 17 km² groot en vormt daarmee 91% van het totale oppervlak. Overige eilanden van enig belang zijn Rata, Sela Gineta, Cabeluda en São Jose, en de kleinere eilandjes Leão en Viúva.

Bestuurlijk valt de archipel onder de staat Pernambuco. Het eiland ligt 545 km van Recife, de hoofdstad van Pernambuco, en 360 km van Natal, de hoofdstad van Rio Grande do Norte.

Fernando de Noronha geniet bekendheid als zogenaamde “scoring gate” (verplicht passagepunt) in de etappe van Europa naar zuidelijk Afrika in de Volvo Ocean Race.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons