LulaPTBrasilia

Een impeachment procedure voor president Bolsonaro is geen taboe meer voor de arbeiderspartij (PT), maar voorlopig wordt het nog vermeden om dat publiekelijk te verdedigen. De partij vindt wel dat er een juridische argumentatie kan opgebouwd worden om aan te tonen dat de president een “crime de responsabilidade” beging, de omschrijving van een onwettige daad door een politicus. Een “crime de responsabilidade” wordt niet beschouwd als een misdaad, maar wel als een politieke of administratieve inbreuk.

Het probleem, zo denkt men binnen de partij, is dat er nog geen realistische voorwaarden bestaan om een campagne op te starten die moet leiden naar de afzetting van de president – lees: Bolsonaro wordt nog altijd gesteund door een groot deel van de Brazilianen, de markten, de ondernemerswereld, de middenklasse. Het humeur van al die groepen zou moeten verslechteren vooraleer een impeachment procedure een kans zou maken.

Ex-president Lula riep gisteren de koepel van de PT samen om te praten over een antwoord op de aanvallen van Bolsonaro op het parlement, het STF, de pers en politici in het algemeen. Fernando Haddad was aanwezig, alsmede de leiding van de vakbond CUT en enkele sociale bewegingen. Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann deed mee via een video conferentie. De samenkomst eindigde met de uitgave van een nota met de tekst “De nieuwe aanval van president Jair Bolsonaro op de democratie en de instituten is een nieuwe etappe op de weg die begon met de afzetting van Dilma Rousseff en verder ging met de opsluiting van Lula en het verbod om kandidaat te zijn”.

De partij legde drie datums vast voor acties in de maand maart: zondag 8 maart – voor de vrouwen, zaterdag 14 maart – tweede verjaardag van de moord op gemeenteraadslid Marielle Franco, en woensdag 18 maart – dag van de democratie. Daarnaast is er volgende dinsdag 3 maart een bijeenkomst voorzien van verschillende linkse partijen om een debat te voeren dat moet leiden naar een gemeenschappelijke reactie op president Bolsonaro.

“Wie echt de democratie in Brazilië kan verzekeren, is de bevolking, op straat. Het is op die manier dat wij onze verontwaardiging zullen uiten over de situatie waarin het land verkeert, de confrontatie met Bolsonaro en zijn extreem rechtse neoliberale regering”, zo staat verder in de nota.

Tot op vandaag uitte de arbeiderspartij wel kritiek op Bolsonaro en zijn administratie, maar er werd nog niet gesproken over impeachment, dit op aanwijzen van Lula die dat, meteen nadat hij vorig jaar vrijgelaten werd, afwees. Tijdens een toespraak in São Bernardo do Campo zei hij toen dat de partij geen impeachment procedure mocht verdedigen, gebaseerd op zwakke argumenten, zoals het geval was bij Dilma Rousseff.

Echter, met de verhoging van het aantal polemische uitspraken van Bolsonaro, krijgt het onderwerp alsmaar meer ruimte binnen de partij.

Rogerio Carvalho (foto boven links), de leider van de PT in de Kamer, zei gisteren dat Bolsonaro een “crime de responsabilidade” beging door de video door te sturen waarin opgeroepen wordt tot een manifestatie, tegen het parlement en het STF. Ook Fernando Haddad deelt die mening. De ex-burgemeester en ex-presidentskandidaat wil echter nog niet denken aan een impeachment: “Impeachment is een erg complexe procedure met enorme politieke afmetingen die alle reacties stuurt”. Hij vindt het belangrijker dat het parlement zelf reageert op de agressies van Bolsonaro: “Indien zij niet passend reageren, dan is dat even erg als de boodschap die Bolsonaro uitstuurt”, zo zegt hij.

Jilmar Tatto, verantwoordelijk voor de communicatie van de partij, is het eens met Haddad: “Motieven voor een impeachment ontbreken niet, maar we moeten de voorwaarden voorzichtig afwegen vooraleer dit te gebruiken als een slogan”.

Foto boven: Lula in Brasília met Gleisi Hoffmann, Fernando Haddad en de leiders van de PT in Kamer en Senaat.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert