Mangueira2

De manier waarop Jezus Christus werd uitgebeeld tijdens de optocht van de sambaschool ‘Estação Primeira de Mangueira’ in Rio de Janeiro, viel bepaald niet in de smaak van president Bolsonaro. De kritiek van de president werd gedeeld door generaal Luiz Eduardo Ramos, minister van het Secretariaat van de regering.

Mangueira5

Bolsonaro uitte de kritiek tijdens een wandeling in Praia Grande (kust São Paulo) waar hij enkele dagen op vakantie was. Eerst deed hij (weeral) zijn beklag over de krant Folha de São Paulo: “Even afwachten hoe het volk gaat reageren. Op een dag zal er ook wel gejouwd worden zeker? Dat zal dan heel zeker getoond worden door de pers. De Folha de São Paulo publiceerde vandaag een foto van het carnaval in Rio, een beeld waar op te zien was hoe een sambaschool de vloer aanveegt met de godsdiensten, niet? Christus krijgt er een rammeling van enkele politiemannen. Er wordt hier duidelijk een link met mijn persoon gelegd. Ze proberen een beeld te schetsen dat mij moet treffen”, zo verklaarde hij.

Mangueira4

De school gebruikte het thema “De waarheid werkt bevrijdend” met bepaalde aspecten uit het leven van Christus, en liet zien welke spanningen hij moest beleven en hoe kwetsbaar hij zou geweest zijn, mocht hij in Rio de Janeiro geboren zijn, inclusief mishandeld door de politie. In de optocht werd Jezus achtereenvolgens afgebeeld als een vrouw, een indiaan, een straatbewoner en een kleurling, met een biografie alsof hij geboren was in een arme gemeenschap in de ‘cidade maravilhosa’. In het lied dat voortdurend herhaald werd tijdens de optocht, kwamen o.m. de zinnen voor “Favela, pega a visão/Não tem futuro sem partilha/Nem Messias de arma na mão”. Messias is de tweede naam van de president die zich regelmatig laat fotograferen in een houding waarin hij zogezegd een vuurwapen in zijn handen heeft.

Mangueira3

Minister Ramos protesteerde eveneens via de sociale media: “Ik ben een fervente verdediger van de vrijheid van meningsuiting, een belangrijke waarde in de democratie! Maar als een Christen vind ik het niet redelijk om de figuur van Christus, de zoon van God, te gebruiken op de manier waarop de sambaschool Mangueira dat deed! Of je nu gelovig bent of niet, toon respect voor de katholieken en de christenen!!”

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Gabriel Nascimento - Riotur