ForcaNacionalCeara

“Verblinde libélula (libelle – insect), wij hier in Ceará zijn jullie ergste nachtmerrie van jullie schurkenfamilie, jullie militie en andere corrupte misdadigers en zullen dat blijven. Hoeveel gestolen geld heeft Fabrício Queiroz al gestort op de rekening van de echtgenote van jullie vader, de grootste schurk van allemaal?” . Deze tweet komt van ex-presidentskandidaat Ciro Gomes, als antwoord op een eerdere tweet van Carlos Bolsonaro die reageerde op een video van senator Randolfe Rodrigues (Rede) waarin deze laatste commentaar geeft op de gebeurtenissen die leidden tot de beschieting van zijn collega Cid Gomes, een verhaal dat hier al enkele malen uit de doeken gedaan werd.

RandolfeTractorRandolfe is te zien in de video bovenop een tractor (foto) van waar hij zegt: “We gaan vertrekken Ciro, ik ben al op weg naar Sobral, wacht even op mij”. Het antwoord van Carlos Bolsonaro bleef niet lang uit: “Randolfe wil vrouwen en kinderen omver rijden, samen met die verwaande schuimbekkers van Ceará”. Randolfe is senator voor Amapá. Eduardo Bolsonaro, broer van Carlos, reageerde eveneens en beloofde een petitie te ondertekenen om Cid Gomes te laten aanklagen voor poging tot moord, naast andere maatregelen, inclusief nagaan of het rijbewijs van Gomes wel toelaat om een tractor te besturen.

Kortom, alles wijst erop dat de conflicten tussen links en rechts in Brazilië heviger worden, mede dankzij de opkomst van de politiek binnen de kazernes van de militaire politie en andere militaire corporaties. Het zwakke geneuzel van de klassieke linkse tegenstanders, vooral dat van Lula en zijn arbeiderspartij, zinkt erbij in het niets, ook al beschouwen zij zichzelf nog altijd als de meest homogene linkse groep van Brazilië. Dat geldt zeker niet voor Ceará waar de broers Gomes de plak zwaaien, ondanks dat de staat geleid wordt door PT-gouverneur Camilo Santana die een zwakke poging doet om stoere taal te gebruiken tegen de opstandelingen, ook al weet hij best dat hij zal moeten toegeven aan hun eisen en dat zij kunnen rekenen op het parlement om amnestie te krijgen voor de muiterij. Santana haalde het enkel (in 2014) omdat de PDT destijds een alliantie afsloot met de PT, mede dankzij Cid Gomes.

Broer Ivo Gomes is burgemeester van Sobral. Die bevestigde dat de “aanslag” op Cid een “gevolg is van de amnestie, telkens toegekend door het parlement aan stakende politiemannen in de loop der jaren”: “Zij (de muiters) handelen op deze manier omdat ze weten dat ze niet zullen gestraft worden. Tien jaar geleden kenden we ook al een dergelijke opstand in Ceará en in Bahia. Alle deelnemers kregen vergiffenis van het parlement. Het is al langer dat wij zeggen dat er veel bandieten zitten bij de politie, bandieten in uniform”, aldus de burgemeester.

Het parlement kan door middel van een wetsvoorstel amnestie verlenen aan agenten, brandweermannen en militairen die meedoen aan een staking. De voormalige president Dilma Rousseff tekende een dergelijk voorstel in 2013 dat amnestie verleende aan agenten en brandweerlui van Ceará, Alagoas, Bahia, Maranhão, Mato Grosso, Minas Gerais, Pernambuco, Rio de Janeiro, Rio Grande do Norte, Roraima, Santa Catarina, Sergipe, Tocantins en het federaal district, allemaal manschappen die deelnamen aan verboden stakingen.

Ciro Gomes verdedigt zijn broer en zegt “Mocht ik erbij geweest zijn, dan hadden we een andere afloop gekend, erger”: “Als die ‘elegante’ politici, linkse bandieten die ook bestaan in Brazilië, menen dat het aan elegantie ontbrak, dan vraag ik mij af of fascisme moet bestreden worden met een tuiltje bloemen. Wij gaan hier de confrontatie aan met eender welk wapen als dat nodig blijkt. Cid gebruikte een megafoon, geen wapen. Hij is senator en het ging om een openbare weg die voor iedereen toegankelijk is. Die straat geeft toegang tot de kazerne, en een minderheid liet niet toe dat een meerderheid gaat werken”. Ciro vindt dat de gouverneur “alles deed wat mag en niet mag” voor de politie van Ceará en stelde zich op tegen een loonsverhoging om de opstand te beëindigen: “Ik zeg ook ‘wat niet mag’ omdat een agent in het begin van zijn carrière, in een arme deelstaat als de onze – waar het erg moeilijk is om te overleven – , maar een beginnende soldaat die vijf minimumlonen verdient terwijl een leraar minder krijgt? Dat is een zware onrechtvaardigheid, een grote ommekeer van waardering”, aldus Ciro, en hij besloot: “De militie in Ceará? Enkel over onze lijken!” .

Bekijk onderstaande video, gisterenavond uitgezonden in het programma Fantástico (O Globo). Ook al is de commentaar in het Portugees, het helpt om beter te begrijpen wat er momenteel gaande is in Ceará, iets wat mogelijk kan uitbreiden naar andere deelstaten. De actie van Cid Gomes was niet echt slim, maar het is wel duidelijk dat het bij hem niet aan lef ontbreekt, iets wat van de PT al lang niet meer kan gezegd worden.

Bron 1Bron 2Bron 3

Foto boven: Manschappen van de Força Nacional in Ceará

Foto's: Facebook / Agência Brasil