CarnavalInBeeld

Buitenlandse media publiceren meestal foto’s van het Braziliaanse carnaval met de nadruk op beeldmooie en bijna naakte meisjes, en opnames van de vaak spectaculaire doortochten in het Sambódromo die soms naar adem doen happen omwille van de vindingrijkheid en de sensationele manier waarop bepaalde thema’s uitgebeeld worden. Brazilië Nieuws zocht enkele andere plaatjes op, gemaakt in de belangrijkste steden waar carnaval gevierd wordt, tot en met aswoensdag, plaatjes die de diversiteit tonen, en niet alleen het spektakel.

GarisGaris (straatvegers) in Salvador (Bahia) zorgen ervoor dat de straten netjes blijven. Limpurb (Empresa de Limpeza Urbana do Salvador) haalde vorig jaar 1,7 ton afval op tijdens het carnaval. Dit jaar zijn er bij de schoonmaakactie meer dan 4.000 arbeiders betrokken. Hierbij worden 57 vuilniswagens ingezet, 53 vrachtwagens met een watertank en 22 voertuigen om rioleringen te zuiveren. Carnavalvierders hebben 3.000 chemische toiletten ter beschikking, en 80 speciale containers met airconditioning waarvan sommigen uitgerust met douches. De containers zijn vooral bedoeld voor de vele duizenden straatverkopers die onafgebroken werken, tot en met aswoensdag.

Politici

CrivellaSambodromoBurgemeester Marcelo Crivella (Rio de Janeiro) bij de officiële overdracht van het welgekende Sambódromo waar werken uitgevoerd werden. De burgervader staat allesbehalve bekend als een liefhebber van het carnaval, integendeel. Maar zeker in een verkiezingsjaar, staat het fraai om even te doen alsof.

WilsonWitzelSambistaGouverneur Wilson Witzel omringd door samba muzikanten bij de opening van Candonga ruimte in het Sambódromo, werkend aan zijn populariteit met het oog op 2022.

ClaudiaLeitteGuardaMunDe bekende zangeres Claudia Leitte brengt een officiële groet aan de mannen & vrouwen van de gemeentelijke wacht (Guarda Civil) in het circuit Dodô (Ondina – Salvador). De artieste benadrukte dat de eerbetuiging bedoeld was voor alle mannen en vrouwen in Brazilië die dagelijks met geweld geconfronteerd worden en niet zelden hun eigen leven riskeren om de veiligheid van anderen te waarborgen. Dat geldt ook voor brandweerlui, politieagenten en militairen. Het thema voor het carnaval van Claudia Leitte luidt “We can do it”, een boodschap dat vrouwen alles kunnen bereiken. Hieronder ziet u hoe de zangeres zich liet omhoog heisen boven de hoofden van het publiek, tijdens haar show.

ClaudiaLeitte01

ClaudiaLeitte02

Unidos-da-Porto-da-PedraDe sambaschool Unidos da Porto da Pedra tijdens hun voorstelling in het Sambódromo – Rio de Janeiro.

JacarepaguaCarnavalDe groep Renascer de Jacarepaguá in het Sambódromo met verwijzingen naar het dagelijkse nieuws in Brazilië over geweld, gebrek aan tolerantie, het bevuilde drinkwater e.a.

RecifeCarnavalDe opening van het carnaval in Recife – Pernambuco.

DanielaMercuryDe zangeres Daniela Mercury bovenop een ‘trio elétrico’ in Salvador.

OlindaCarnavalCarnaval in de steile straten van de bekende toeristische wijk Olinda, nabij Recife – Pernambuco.

AmigosDaOncaDe groep ‘Amigos da Onça’ in de wijk Flamengo – Rio de Janeiro.

CordaoBolaPretaHet bekende carnavalsblok ‘Cordão da Bola Preta’ – Rio de Janeiro.

GaloMadrugadaDe traditionele vroege ochtendhaan ‘Galo da Madrugada’ in Recife – Pernambuco.

AnhembiSPOptocht van de speciale groep in het Sambódromo do Anhembi – São Paulo.

AnittaCarnSalvadorFunk-zangeres Anitta bovenop een ‘trio elétrico’ in Salvador.

VigarioGeralDe groep ‘Acadêmicos de Vigário Geral’ in het Sambódromo – Rio de Janeiro.

Foto's: Fotos Públicas - Valter Pontes - Secom
Tânia Rego - Tomaz Silva - Agencia Brasil
Marcos Ferraz - Riotur / Rogerio Santana
Bruno Campos / Fernando Vivas - GovBA
Alice Mafra / Fernando Maia / Marcelo Cintra - PCR
Luiz Guadagnoli - Secom / Viviane Medina / Paulo Pinto - Liga SP