PetrobrasFup

Werknemers van het staatsoliebedrijf Petrobras zijn in staking, sinds 1 februari. Dit leidde gisteren tot een betoging in Rio de Janeiro waar een groep van ongeveer 1.000 mensen samenkwam, voor de zetel van het bedrijf (foto). De manifestatie werd gemotiveerd door de massale afdankingen in de meststoffenfabriek Araucária Nitrogenados in de staat Paraná, eigendom van Petrobras die de activiteiten wil stopzetten.

Kort nadat de manifestatie opstartte, vernamen de deelnemers dat het arbeidstribunaal van Paraná de afdankingen opschortte, gedurende een termijn van 15 dagen. Petrobras beloofde om in die periode een dialoog op te starten met de vakbonden. Ook de 144 reeds afgedankte medewerkers moeten nu afwachten wat de schorsing uiteindelijk gaat opleveren.

Naast de werknemers van Fafen (Fábrica de Fertilizantes Nitrogenados do Paraná), legden 21.000 andere arbeiders van Petrobras het werk neer. Er wordt ook geprotesteerd tegen een mogelijke privatisering van het staatsbedrijf.

Petrobras zegt dat die fabriek werd gekocht van mijngigant Vale in 2013, maar dat de resultaten na de aankoop al snel aantoonden dat het bedrijf niet rendabel kon gemaakt worden. Volgens Petrobras bedraagt het jaarlijks verlies R$ 400 miljoen.

Volgens de vakbond FUP (Federação Única dos Petroleiros) zal de stopzetting van het bedrijf 1.000 werklozen opleveren. Daarnaast wordt ook gezegd dat Petrobras zich niet houdt aan de collectieve arbeidsovereenkomst.

Na de beslissing van het arbeidstribunaal riep Petrobras alle arbeiders op om onmiddellijk terug aan de slag te gaan. Volgende maandag komt er een ontmoeting tussen afgevaardigden van de oliereus en de werknemers.

Bron

Foto: Fotos Públicas - FUP