GuedesPWDiasABr

Minister van Economie Paulo Guedes mikt steevast op het verminderen van de uitgaves en het verhogen van de inkomsten, zoals het een goede huisvader betaamt. Hierdoor wordt hij dan ook door velen als goede minister beschouwd. Anderzijds doen sommige van zijn uitspraken de haren rechtop staan van zijn tegenstanders die zich, uiteraard, meestal in de linkse hoek bevinden. Dat was het geval in november van vorig jaar toen hij zich liet ontvallen dat “niemand zich moest verschrikken mocht er plots iemand vragen om de wet AI-5* terug in te voeren”. Hij deed die uitspraak in het kader van de vele straatprotesten in buurlanden als Chili, rekening houdend met de mogelijkheid dat die zouden overwaaien naar Brazilië.

Vorige vrijdag zei hij tijdens een evenement in Rio de Janeiro: “De uitgaves voor het ambtenaren apparaat stegen met 50% bovenop de inflatie. Zij hebben werkzekerheid, een weelderig pensioen, ze hebben alles. Echter, ze werden parasieten en de gastheer ligt op sterven. De bevolking heeft geld tekort en zij willen loonsverhogingen. Dat kan niet meer”. Na zijn uitspraak kwam er een applaus van zijn toehoorders en hij ging verder door te stellen dat de bevolking het niet meer aanvaardde. Hij citeerde de uitslag van een Datafolha peiling waaruit bleek dat 88% van de Brazilianen voorstander is van het ontslag van ambtenaren die ondermaats presteren.

Een en ander leidde tot heftige reacties uit de sector en de minister bood zijn verontschuldigingen aan, zei dat hij zich slecht had uitgedrukt door ambtenaren te vergelijken met parasieten en dat zijn uitspraak uit de context gehaald werd: “Ik drukte me verkeerd uit en bied mijn verontschuldigingen aan, niet alleen aan mijn geliefde familie en vrienden, maar aan alle voorbeeldige ambtenaren die ik mogelijk op een onvoorzichtige manier beledigde”. Hij zei erbij dat hij zich niet tot de ambtenaren wilde richten toen hij de term ‘parasieten’ gebruikte, maar naar de gemeentes & staten die in zich in een noodlijdende fiscale situatie bevinden: “Ik had het niet over personen, ik sprak over extreme gevallen waarbij gemeentes en deelstaten al hun inkomsten besteden aan hoge lonen zodat er niets overblijft voor opvoeding, gezondheidszorg, veiligheid en saneringswerken”.

Gisteren maakte hij opnieuw een forse verbale uitschuiver. Tijdens een evenement, georganiseerd door een tijdschrift, zei hij dat een hoge dollarkoers “goed is voor iedereen”, en dat een lage koers schade toebrengt aan de export en toelaat dat “iedereen” naar Disneyland kan reizen: “Er worden geen zaken gedaan met een koers van R$ 1,8 voor een dollar. Er zal minder geëxporteerd worden, in functie van de import, het toerisme waarbij iedereen naar Disneyland kan gaan. Een schoonmaakster die naar Disneyland reist, wacht even”, aldus de minister.

Daarna deed hij een poging om de Brazilianen te stimuleren om binnenlandse bestemmingen uit te kiezen voor hun vakantie: “Ga naar het Amazonegebied, of naar de watervallen van Iguaçu”.

Na deze verklaringen probeerde hij zijn toon wat te verzachten: “Laten we iedereen aanraden om Brazilië te ontdekken. Ik wil zelf het voorbeeld geven, maar dan zeggen ze ‘de minister zei dat de schoonmaakster naar Disneyland gaat’. Neen, de minister zegt dat iedereen naar Disneyland trekt, zelfs de lagere sociale klasse. Iedereen moet Disneyland bezoeken en Walt Disney leren kennen, maar niet drie of vier keer per jaar, enkel omdat een lage dollarkoers het toelaat dat men drie keer per jaar gaat”.

Foz

Daarna zei hij opnieuw dat de Braziliaanse toeristen voorrang moeten geven aan nationale bestemmingen: “Ga naar Foz de Iguaçu (foto hierboven), de Chapada Diamantina (foto hieronder), leer Brazilië kennen, het regenwoud, en ga daarna naar Disneyland. Breng wat afwisseling in uw bestemmingen. Ga eens naar het noordoosten waar zoveel paradijselijke stranden zijn. Ga naar Cachoeiro de Itapemirim (Espírito Santo) en ontdek de plaats waar Roberto Carlos geboren werd. Reis rond in Brazilië, er zijn zoveel mooie dingen te ontdekken”.

Chap

Volgens het IBGE (instituut voor statistieken) zijn er vandaag 6.356.000 mensen in Brazilië die huishoudelijke arbeid verrichten. Hun gemiddelde loon bedraagt R$ 897 per maand, een daling van 0,6% vergeleken met het jaar voordien. Aan de koers van vandaag is dit US$ 206. Het zou nogal een uitdaging zijn om een vliegtuig naar Orlando te vullen met schoonmaaksters die met een dergelijk loon Disneyland willen bezoeken.

*De institutionele wet nr. 5 (AI-5) werd van kracht op 13 december 1968, onder de regering van generaal Costa e Silva, de tweede president in de periode van de militaire dictatuur. De wet bleef van kracht tot december 1978 en gaf uitzonderlijke bevoegdheden aan de uitvoerende machten waardoor vervolgingen, arrestaties, marteling en zelfs de dood van politieke tegenstanders van het regime, mogelijk werden. Op de dag dat AI-5 in voege trad, werden 11 volksvertegenwoordigers afgezet en het parlement tijdelijk gesloten om pas opnieuw open te gaan in oktober van 1969, dit om de benoeming van generaal Emilio Garrastazu Medici als nieuwe president te bevestigen.

Bron

Foto's: Wilson Dias - Agência Brasil / Link2Brazil