Bolso-India

President Jair Bolsonaro sloot vandaag uit om meer belastingen te heffen op sigaretten, alcoholische dranken en geïndustrialiseerde zoetigheden, een maatregel die zijn minister van Economie, Paulo Guedes, gisteren aankondigde in Davos.

“Paulo Guedes, sorry, je bent mijn minister en ik volg je voor 99%, maar de belasting verhogen op bier, dat kan niet”, zo zei de president nadat hij aankwam in New Delhi, India (foto boven).

“Er komt geen enkele belastingverhoging. Er waren ook geruchten over twee nieuwe tolstations, maar de kans hierop is zero”, aldus de president.

De woorden van Guedes

Paulo Guedes kondigde gisteren aan in Davos, dat hij bezig was met de voorbereiding van een wijziging van de belastingen. Volgens de minister zou er een nieuwe “zonde-belasting” komen op sigaretten, alcoholische dranken en geïndustrialiseerde voedingswaren met suiker. Hij zei hierbij dat een en ander zou bepaald worden na zijn terugkeer naar Brazilië: “Ik zou het gebruik van suiker echt meer willen belasten en heb al gevraagd om simulaties op te maken”, zo bevestigde hij.

Guedes-Davos

De minister voegde eraan toe dat de belastingsystemen van verschillende landen reeds uitgerust zijn met een “speciale heffing voor zondaars”, om het verbruik van sigaretten, alcohol en producten met suiker te verminderen. Na de verklaring van Bolsonaro zal hij dat idee waarschijnlijk laten rusten.

Anderzijds maakte de minister wel indruk in Davos, zowel op voor- als tegenstanders van zijn economisch beleid in Brazilië. Onderstaande video doet de ronde op de sociale media met als titel “PAULO GUEDES impressiona em Davos!” . De minister legt er zijn visie op de Braziliaanse economie in behoorlijk Engels uit, een les van 25 minuten in economie die bovendien ondertiteld werd in het Portugees.

Bron

Foto's: Clauber Cleber Caetano - PR
Fotos Públicas - World Economic Forum - Walter Duerst