Bolso-Acolhida

De kruik gaat zo lang te water tot ze breekt. Zover kwam het (nog) niet in Brazilië, maar het zal niemand verwonderen als dat op een dag gebeurt. De uitspraak van Roberto Alvim, de regeringssecretaris voor cultuur (die een zin van de nazi propaganda minister Joseph Goebbels citeerde en zei dat hij daar akkoord mee ging), veroorzaakte erg veel ophef en het duurde niet lang vooraleer hij de laan werd uitgestuurd door president Bolsonaro die aan alle kanten onder druk gezet werd. Het incident is de zoveelste uitschuiver van een regering die het in het afgelopen jaar al zo bont maakte dat velen hooguit nog een wenkbrauw optrekken als het weer eens zo ver is. De pers zwijgt echter niet en het is algemeen bekend dat Bolsonaro hen wel levend zou kunnen verslinden, mocht dat kunnen.

Tormenta-Capa-AmazonHet net verschenen boek van de Braziliaanse journaliste Thais Oyama, “Tormenta – o governo Bolsonaro: crises, intrigas e segredos”, gooit hierbij nog flink wat olie op het vuur. De president viel gisteren de pers opnieuw aan. In zijn toespraak (foto boven) in het Palácio do Planalto zei hij dat de Braziliaanse pers “zich zou moeten schamen”: “Deze pers die mij hier nu staat aan te kijken, hun lenzen op mij richt. Begin maar eens met de waarheid te vertellen, want enkel de waarheid brengt bevrijding. Deze pers, ik heb nooit maatregelen genomen tot censuur, maar schaam jullie a.u.b! Laat onze regering met rust zodat we vrede en harmonie kunnen bewerkstelligen voor het volk”, zo zei hij. Het aanwezige publiek applaudisseerde. Bij de gelegenheid lanceerde hij een aanval op het eerder vermelde boek van Thais Oyama die hij bestempelde als Japans (wat niet klopt, Oyama heeft de Braziliaanse identiteit). Het boek brengt in 272 pagina’s onthullingen over het eerste jaar van de regering Bolsonaro. Volgens de president “heeft onze pers angst voor de waarheid en stelt de feiten voortdurend verkeerd voor. Wanneer ze er niet in slagen om de dingen verkeerd voor te stellen, dan liegen ze als de pest. En dan dat boek van die Japanse, waarvan ik zelfs niet eens weet wat die in Brazilië doet, is helemaal tegen de regering. Het is dat soort mensen dat de ganse tijd werkt tegen de democratie en tegen de vrijheid”.

De nationale federatie voor journalisten (Federação Nacional dos Jornalistas – Fenaj) gaf gisteren een rapport vrij waarin te lezen staat dat de Braziliaanse pers (kranten, tijdschriften, journalisten) vorig jaar 208 keer aangevallen werd, een verhoging van 54% in gevallen waarbij de pers beschuldigd werd van onwaarheden, of waarbij journalisten rechtstreeks aangevallen werden. In het verslag worden zelfs enkele moorden vermeld, en het bemoeilijken van de uitoefening van het beroep.

President Bolsonaro was 121 keer verantwoordelijk in dergelijke gevallen, ofwel 58% van het totaal. Het grootste deel daarvan kan ondergebracht worden in het “ongeloofwaardig verklaren van de pers”. Het is de eerste maal dat de federatie deze omschrijving gebruikt.

Bij de bovenvermelde toespraak in het Palácio do Planalto kreeg ook links Brazilië een flinke veeg uit de pan, terwijl hij het had over een wijziging in het commando van de operatie Acolhida die steun verleent aan Venezolaanse vluchtelingen. Hij zei hierbij dat “links het niet verdient om als normale mensen beschouwd te worden”.

“We leven nu in een ander Brazilië. De mensen verkozen mij om te regeren over diegenen die het land in moeilijkheden brachten. Hiervoor boos zijn of de schuld op anderen schuiven, is zinloos. Iedereen moet zijn best doen voor een betere toekomst. Ik vraag aan God om ons land te zegenen, en om de geest te verlichten van hen die links zijn, dit vervloekte links dat nergens iets opleverde en toch weer terug aan de macht wil. Ik dank God dan ook voor het mirakel van de verkiezingen”, zo sprak hij.

Bron 1Bron 2

Foto: Alan Santos - PR