Cristovam-Buarque-1

Ex-senator Cristovam Buarque (75) is een oudgediende in de Braziliaanse politiek, een man die zich altijd kenmerkte door zijn passie voor opvoeding. Hij was trouwens minister van opvoeding tijdens de eerste regering van Lula, van 2003 tot 2004. In die tijd was hij ook lid van de PT. In 2005 stapte hij over naar de PDT, en sinds 2016 zit hij bij Cidadania. In een interview door O Globo zegt hij: “Mochten wij geen fouten gemaakt hebben, dan was Bolsonaro nu geen president”.

Een reeks vergissingen van de PT, de PSDB en andere partijen die zichzelf als progressief beschouwen, waren beslissend voor de verkiezing van Jair Bolsonaro tot president, zo zegt de ex-senator.

De ergste fouten bestonden uit een gebrek aan eenheid rond een project ten voordele van Brazilië en de medeplichtigheid aan corruptie: “Indien wij deze fouten niet gemaakt hadden, dan was Bolsonaro nu geen president, maar wel iemand van de PSDB, de PT, de PSB of PDT, alleszins iemand uit deze blok”, zo vindt hij.

De politicus lanceerde onlangs het boek “Waarom we faalden – Brazilië van 1992 tot 2018” (Tema Editorial, originele titel ‘Por que Falhamos – O Brasil de 1992 a 2018’) waarin hij 24 fouten citeert die, volgens hem, leidden tot de verkiezing van Bolsonaro.

Voor Buarque werd links Brazilië knockout geslagen en loopt het risico om nog meer ruimte te verliezen in de gemeentelijke verkiezingen van dit jaar: “Hopelijk wordt er samengewerkt, komt er een eenheid, zo niet zal Bolsonaro verdergaan”, zo verklaart hij.

De ex-senator zegt dat de PT en de PSDB een ernstige fout maakten door zich te gedragen als vijanden in plaats van partners, en dat de vooruitgang van Brazilië hierdoor op diverse vlakken gedwarsboomd werd: “We kwamen uit een militair regime en kenden twee korte regeringen, die van (José) Sarney en die van (Fernando) Collor. En wanneer de eerste regering van de blok progressieve democraten eraan kwam, dan had men zich moeten verenigen”, zo verklaart hij.

Over de corruptie zegt hij dat de zelfverklaarde blok progressisten overtredingen toeliet, alsmede het staatsapparaat aanvaardden, meer, zelfs toestonden dat het groeide zolang ze aan de macht waren.

“We moeten een mea culpa slaan en een discussie opstarten om de fouten en vergissingen te bepalen. Tegelijkertijd: wat is ons voorstel voor Brazilië, welke weg willen we inslaan, en dat zonder ons zorgen te maken om de partij. Wat is het voorstel van het blok dat denkt dat we op een democratische manier vooruitgang moeten boeken?” , aldus Buarque.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Lucas Ninno - GCOM