Piranha

De recente aanvallen van piranha’s aan het strandje van Pereira Barreto (São Paulo), aan de oevers van de rivier Tietê, deden de badgasten schrikken. Volgens de lokale brandweer werden er in de voorbije maand december twintig mensen aangevallen en gebeten door de niet zo lieve diertjes. Professor en onderzoeker van de universiteit Unesp (Universidade Estadual Paulista) Vidal Haddad Junior in Botucatu zegt dat de aanvallen te wijten zijn aan de periode van reproductie.

Het gemeentebestuur van Pereira Barreto liet de professor ter plaatse komen om de situatie van het strand te beoordelen. Volgens Haddad Junior gaat het niet echt om aanvallen omdat de piranha’s de slachtoffers telkens maar één keer beten. Er is pas sprake van een aanval wanneer een ganse school piranha’s een slachtoffer benadert dat vele malen gebeten wordt: “Het Hollywoodverhaal is kletskoek. Een piranha heeft een vitale functie in het ecosysteem”, zo bevestigde hij.

Om zich voort te planten zoeken de vissen lauwe waters op, kalm en met veel vegetatie, waterhyacinten waar ze hun eieren leggen. Nadat de wijfjes de eieren gelegd hebben, blijven de mannetjes toezien op hun toekomstige nakomelingen: “Het gaat hier om een waarschuwingsbeet om de eieren te beschermen. Het zijn zorgzame vaders”, zo grapte de wetenschapper.

Volgens de professor bestaat de beste preventie erin om de vegetatie af te weren door de rivierstromen; dan moeten de piranha’s vertrekken met de gelegde eieren: “Indien er dan nog piranha’s vastgesteld worden aan het strand, dan kan men best een vangnet gebruiken om het contact tussen de dieren en de zwemmers te voorkomen”, zo legde hij uit.

Bron

Foto: YouTube