BolPress

Alles wijst erop dat de Braziliaanse president zich ook dit nieuwe jaar niet zal inhouden en regelmatig controversiele uitspraken zal doen. Hij houdt niet van de pers, maar staat hen wel bijna alle dagen te woord bij het buitenkomen van het Palácio da Alvorada, de presidentiële residentie in Brasília. Dit leidde vandaag tot een nieuwe aanval: “Journalisten vormen een ras dat tot uitsterven gedoemd is” en “Kranten lezen is vergif innemen”.

Hij zei erbij dat hij reporters zal laten opnemen door Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), het milieu-orgaan dat naast andere activiteiten, ook bedreigde diersoorten beschermt. Bolsonaro vindt dat de pers “zelfs niet meer weet hoe te liegen”, maar wil deze kritiek niet richten op alle journalisten: “Om niet gerechtelijk vervolgd te worden door ANJ (Associação Nacional de Jornais) of ik weet niet wie allemaal”, zo klonk het.

De president denkt dat er steeds meer mensen zijn die niet meer geloven in de pers, en herinnerde eraan dat hij hij alle abonnementen op gedrukte weekbladen en kranten opzegde in het Palácio do Planalto, de werkplaats van de president en zijn medewerkers. Zowel nationale als internationale periodieke uitgaves werden opgezegd. Het ging om een uitgave van R$ 582.911 per jaar voor tijdschriften en kranten die bezorgd werden op het presidentiële paleis in Brasília, alsmede het regionale presidentiële kantoor in São Paulo.

“Alles, alles werd gecanceld. Er komen geen gedrukte nieuwsbladen of tijdschriften meer binnen. Wie er eentje wil, moet dat maar gaan kopen. Het lezen van een krant vergiftigd de mensen. De krant komt al vergiftigd aan”, aldus de president.

In hetzelfde interview zei hij ook dat de president een moeilijk leven heeft. Hij bevestigde, zonder een bewijs aan te brengen, dat journalisten ex-presidenten “inzeepten” om meer reclamegelden te kunnen losweken voor de uitgevers: “Het leven van een president die iets wil doen voor Brazilië, is niet gemakkelijk. Jullie hadden nooit een president die zoveel met jullie praat, nooit. En als er vroeger een gesprek was, dan werd er duchtig ingezeept. Weten jullie waarom? Omdat er meer dan R$ 1 miljard beschikbaar werd gesteld voor reclame. En dan blijft iedereen kalm, zegt iedereen dat alles goed gaat met mama en papa, maar dat was niet zo. Brazilië was aan het zinken”, zo verklaarde hij.

De ABI (Associação Brasileira de Imprensa) classificeerde de uitspraken van Bolsonaro als “ongerijmd”. De voorzitter van deze vereniging, Paulo Jerônimo de Sousa, schreef in een nota: “De president moet zijn verborgen wensen niet verwarren met de realiteit. Zolang informatie een essentiële noodzaak is in moderne samenlevingen, en dat zal altijd zo blijven, zal de journalistiek blijven bestaan”.

De ANJ en ABRAJI (Associação Brasileira de Jornalismo Investigativo) lieten weten dat ze niet zullen reageren op de uitspraken van de president.

Bron

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil