Marielle-Graffiti

President Bolsonaro zei vorige zaterdag via een live op de sociale media dat hij vermoedens heeft over wie verantwoordelijk is voor de moord op gemeenteraadslid (van Rio de Janeiro) Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes, maar gaf geen verdere uitleg.

Hij deed deze uitspraak op het moment dat hij zijn beklag deed over de veronderstelde vervolging tegen hem en zijn familie door gouverneur (van Rio de Janeiro) Wilson Witzel (PSC) en de burgerlijke politie van deze deelstaat.

Bolsonaro citeerde de portier van zijn condomínio die in een getuigenis beweerde dat Élcio Queiroz, een ex-politieman die opgepakt werd voor zijn betrokkenheid in de moord op Marielle, op de dag van de dodelijke aanslag aanbelde bij de woning van Bolsonaro waarbij een man met dezelfde stem als de president, zou geantwoord hebben en hem toegang verleende om het condomínio binnen te treden. Queiroz zou echter naar een andere woning gegaan zijn, met name dat van Ronnie Lessa, eveneens gearresteerd i.v.m. deze moord. Op die dag bevond Bolsonaro zich in Brasília en het verhaal van de portier kon dus niet kloppen. Een en ander kwam uitgebreid aan bod in het avondjournaal Jornal Nacional van TV O Globo. Na de repercussie van deze zaak, trok de portier zijn verklaring in en zei dat hij zich vergist had.

Bolsonaro: “Volgens mij heeft de man zijn getuigenis gewoon ondertekend zonder ze na te lezen, werd onder druk gezet of omgekocht. En O Globo maakte het ganse verhaal publiek”, zo zei hij tijdens zijn live uitzending.

Hij bevestigde ook dat Witzel hem inlichtte, in het begin van de maand oktober, dat zijn naam vermeld werd in het proces via deze getuigenis dat naar de hooggerechtshof STF in Brasília gestuurd werd: “Hij had toegang tot een proces dat in het geheim verloopt, meer, wie de portier ondervroeg was een ‘delegado’ van zijn burgerlijke politie”, aldus Bolsonaro.

De president voegde eraan toe dat Witzel weet dat er geen enkele aanwijzing bestaat dat zijn naam zou betrokken zijn in deze affaire, maar dat hij, als ex-rechter, weet “hoeveel schade dit kan toebrengen”: “Wat zou ik te winnen hebben tegen Marielle? Helemaal niets, zero, jullie zagen mij nooit met haar praten, nooit wisselde ik een boodschap met haar uit”.

Daarna richtte hij zich rechtstreeks tot Witzel en zei: “Hartelijk bedankt gouverneur, voor het werk dat jullie hier uitvoeren. Het recht zal spreken, maar niet dat van u, een gerechtelijke sector. Wat er gebeurt in Rio de Janeiro is op zijn minst een hindering van het gerecht. Jullie blijven maar berichten de wereld insturen, met medewerking en de hulp van het Jornal Nacional”.

Witzel ontkent eender welke tussenkomst in deze zaak.

Ana-Cristina-ValleBolsonaro zei ook dat zijn zonen vervolgd worden. Hij verwees hiermee naar de operatie van het openbaar ministerie in Rio de Janeiro die de betrokkenheid onderzoekt van senator Flávio Bolsonaro in een financieel schema in zijn voormalig kabinet van de regering van de deelstaat. In december werd een winkel van Flávio waar chocolade verkocht wordt, het doelwit van een huiszoeking en inbeslagname. Er bestaat een verdenking dat de handel gebruikt werd om R$ 1,6 miljoen, afkomstig van dit schema, wit te wassen. Onder de 24 verdachten bevinden zich ex-raadgevers van Flávio en familie van Ana Cristina Valle (foto), ex-vrouw van Jair Bolsonaro.

Bolsonaro zei tenslotte dat ook zijn zoon Carlos vervolgd wordt en dat men probeerde om hem op heterdaad te betrappen, zonder dat hij deze bewering staafde met details of bewijzen: “Een tijdje geleden werd een huiszoeking uitgevoerd in de woning van mijn zoon Carlos, met vooraf geplaatste bewijzen die tegen hem konden gebruikt worden, met geld, wapens, drugs. Wie dat soort dingen doet zijn dezelfde mensen van de zaak Marielle”.

Het openbaar ministerie van Rio de Janeiro voorziet inmiddels een ondervraging van Ana Cristina Valle, m.b.t. het veronderstelde schema dat bekendstaat als ‘rachadinha‘, en het inzetten van spookwerknemers in de gemeenteraad van Rio de Janeiro. Ana Cristina Valle, destijds samenwonend met Jair Bolsonaro, was kabinetschef van gemeenteraadslid Carlos Bolsonaro (PSC), zoon 02 van de president, van 2001 tot 2008.

Het OM wijst erop dat Ana Cristina Valle familieleden tewerkstelde bij het kabinet van de familie Bolsonaro, en wil nu uitzoeken wat precies de functie was van deze mensen, en wat ze er uitvoerden. De familieleden wonen in Resende, in het zuiden van de deelstaat, op 270km afstand van de hoofdstad.

Bron

Foto's: Tomaz Silva - Agência Brasil / Facebook