Weintraub

Minister van opvoeding Abraham Weintraub viel de voormalige PT-regeringen aan en beschuldigde hen ervan de oorzaak te zijn van het slechte resultaat van Brazilië in het internationale programma voor het beoordelen van studenten (Pisa – Programme for International Student Assessment), een uitslag die hij beschouwt als een “tragedie”.

Weintraub: “De uitslag van Pisa is integraal de schuld van de PT, niet van president Bolsonaro. De partij is volledig schuldig aan deze uitslag door het opdringen van hun linkse doctrine, zonder enig compromis met het onderwijs. Ze discussiëren liever over seksualiteit en willen niet onderwijzen over lezen en schrijven”, aldus de minister die de vorige president Michel Temer (MDB) spaarde: “Hij was niet lang aan de macht, hij kan hier niet van beschuldigd worden. Het examen werd in het begin van 2018 afgelegd. Hij was nog maar een jaar president, ik ga hem niet beschuldigen. Hij is wel schuldig omdat hij de vicepresident was van Dilma Rousseff. Dat is wel zijn schuld, en ook andere dingen”.

De uitslag van de Braziliaanse studenten van 15 jaar vertoonde een lichte verbetering op het vlak van basisonderwijs in de wereld. Anderzijds slagen 4 op iedere 10 Braziliaanse pubers er niet in om een basisbegrip te krijgen van een tekst, grafieken te lezen, problemen op te lossen met getallen, of om een eenvoudig wetenschappelijk experiment te begrijpen.

De minister: “Deze regering heeft niets te maken met Pisa. Als je het historisch bekijkt, dan vormt 2019 het punt van ommekeer”. Weintraub zegt dat de oplossingen om de prestaties van de Braziliaanse studenten omhoog te krikken, erin bestaan om te investeren in technologie in de scholen, en om het didactische materiaal te vervangen: “Het oude materiaal werkt niet. Het bewijs daarvan wordt aangetoond door de uitslag van de Pisa van 2018. Wij begonnen met dit te veranderen, met andere technieken en methodes, die stilaan ingeplant worden in gans Brazilië”.

Weintraub zegt dat het ministerie van opvoeding toegang heeft tot gegevens die aantonen dat de militaire burgerlijke colleges resultaten boeken die boven het gemiddelde liggen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Hij verdedigt dat model, een van de vlaggen op het vlak van opvoeding bij de regering Bolsonaro.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil