Celulares

Advocate en evangelische ‘pastora’ Damares Alves, minister voor vrouwen, families en mensenrechten kwam al herhaaldelijk aan bod bij Brazilië Nieuws, niet in het minst door haar controversiële uitspraken, zoals “Er is een nieuw tijdperk aangebroken; vanaf nu dragen jongens blauw, en meisjes roze”. Niemand wordt volgens haar “gay” geboren, feministen stimuleren conflicten tussen mannen en vrouwen en genderideologie betekent de dood, aldus de minister. In februari van dit jaar raadde ze de ouders van meisjes aan om het land te ontvluchten “omdat Brazilië de ergste plaats ter wereld is om meisjes op te voeden”. Gisteren kondigde zij een nieuw programma aan van de regering, met de naam “Reconecte”. Het gaat om een soort “digitale detox”.

Het idee bestaat erin dat de burgers van het land een poging doen om hun hun smartphones, tablets en andere apparaten die met het internet verbonden zijn, een tijdlang niet te gebruiken. Een en ander is bedoeld om meer tijd door te brengen met de familie op en rond zondag 8 december, “Dia Nacional da Família”.

Damares Alves kondigde dit aan in een video via de sociale media en daagt president Jair Bolsonaro, zijn echtgenote Michelle, en alle ministers van de regering uit om hun gsm 24 uur lang buiten werking te stellen. De uitdaging werd ook gericht naar pastoors en priesters: “Dan hebben jullie de kans om morgen met iedereen te praten in de kerk en om iedereen te vragen om hetzelfde te doen”, aldus de minister. Ze zei ook dat zij en haar dochter hun toestellen in een kistje zullen stoppen en aan de hoede zullen overleveren van hun persoonlijke bewakers.

Minister Alves begon haar Twitter account in januari van dit jaar, heeft inmiddels 624.000 volgers, en is erg actief op de sociale media. Enkel al in de twee voorbije dagen plaatste zij 30 publicaties en commentaren.

Het programma Reconecte werd in werkelijkheid al in het begin van juli gelanceerd met als doel “de bevolking te waarschuwen voor de risico’s van een excessief gebruik van technologie, en om de families van Brazilië te verenigen”. Volgens de minister is het programma gebaseerd op 5 principes: technologie en menselijke waardigheid, digitale verantwoordelijkheid, technologie en gezondheid, digitale veiligheid en digitale cultuur.

Dat zijn erg veel woorden om te zeggen: “Leg dat ding nou eens aan de kant en praat wat met elkaar op een gewone manier”.

Bron

Foto: Facebook