RM

In de laatste maand van het jaar is een terugblik niet ongebruikelijk. Wie de berichtgeving uit Brazilië volgde, zal beamen dat het niet makkelijk is om een man of vrouw van het jaar aan te duiden. Het weekblad Istoé deed een poging en kwam met een lijstje namen op de proppen, de ene al wat verdienstelijker dan de andere. Ondanks de politieke instabiliteit – om niet het woord ‘crisis’ te gebruiken – werd het een politicus, meer bepaald kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM – RJ). Istoé omschrijft hem als een “pacificador” (vredestichter).

Het jaar was uitzonderlijk gespannen in het parlement, vooral door de nieuw gekozen president die de parlementairen ervan beschuldigde om verder te willen gaan met de oude politiek van voorheen, het gekende “toma lá dá cá” principe (het uitwisselen van gunsten tussen twee partijen/betrokkenen waarbij beiden voordelen halen). Bolsonaro insinueerde ook dat de volksvertegenwoordigers enkel uit waren op het binnenhalen van postjes en financiële voordelen, in ruil voor steun aan de regering en de broodnodige hervormingen. Na enkele maanden van strubbelingen tussen de regering en het parlement, kwam er een soort begrip tussen beide partijen en konden de veranderingen eindelijk opgestart worden. De hervorming van de sociale zekerheid en pensioenen mobiliseerde de Kamer sinds het begin van 2019, en het was hierbij dat het leiderschap van volksvertegenwoordiger Rodrigo Maia, voorzitter van de Kamer, duidelijk werd. Maia (49) met een ervaring van 6 ambtstermijnen, 24 jaren onafgebroken in het parlement, nam de teugels in de handen en begon te werken aan de pensioenhervorming, een opdracht met erg veel valkuilen, hindernissen en onpopulaire maatregelen. Hij slaagde er in om een meerderheid achter zich te krijgen.

De president roerde geen vin bij de aanvang van de onderhandelingen in het parlement. Slechts aan het einde en dichtbij de stemming stroopten minister van economie Paulo Guedes en zijn secretaris van sociale zekerheid en arbeid Rogério Marinho de mouwen wat op om Maia te steunen. Iedereen is het er echter roerend over eens: ware het niet door de niet aflatende inspanningen van de kamervoorzitter, dan zou het niet gelukt zijn om de stemming erdoor te krijgen. En dat is uiteindelijk de reden waarom Rodrigo Maia door Istoé uitgekozen werd als “Braziliaan van het jaar”, een premie die hem morgen zal overhandigd worden in São Paulo.

Maia zegt dat hij fier is op de benoeming, maar beschouwt dit niet alleen als een hulde aan zijn persoon, maar aan het ganse parlement: “Meer dan ooit in de geschiedenis van het Braziliaanse Parlement waren volksvertegenwoordigers en senatoren zich bewust van hun verantwoordelijkheid om Brazilië te transformeren en te moderniseren”. Hij geeft echter ook toe dat de opdracht, goedgekeurd met een meerderheid van 379 stemmen in de eerste ronde, en 339 in de tweede, bemoeilijkt werd omdat het parlement erg verdeeld was. Maia vreesde op een bepaald moment zelfs dat het onmogelijk zou zijn om deze veldslag te winnen. De hervorming, waardoor er op 10 jaar tijd 800 miljard reais zal bespaard worden, was het beste resultaat dat haalbaar was, zo zei hij.

De kamervoorzitter zegt dat hij zich nu focust op de volgende hervormingen die al ingediend werden in de Kamer, zoals de fiscale hervorming. Hij drukte wel zijn spijt uit dat de regering nog geen voorstel indiende van een administratieve hervorming, “omdat er moet gedacht worden aan de toekomst en het efficiënter maken van de publieke diensten”. Hij denkt wel dat het anti-misdaadpakket van minister Sérgio Moro nog voor het einde van het jaar kan goedgekeurd worden. Als iemand het weet, dan is hij dat wel.

Anderen op het lijstje

Istoé geeft ook uitleg over de andere “Brazilianen van het jaar”, door hen gekozen, zoals Tabata Amaral (volksvertegenwoordigster), Deltan Dallagnol (procureur), João Doria (gouverneur), Jô Soares (acteur, dramaturg, TV-presentator, muzikant, schrijver), Paollo Oliveira (actrice), Marina Ruy Barbosa (actrice, model, schrijfster), Luan Santana (zanger), José Luiz Datena (journalist, tv-presentator), Arthur Nory (gymnast), José Vicente (oprichter en rector van de faculteit Zumbi dos Palmares), Renato Cunha (arts) en Coronel Robespierre (commandant bij de brandweer van Minas Gerais).

Wie hoopte op de namen Lula en/of Bolsonaro in dit lijstje, raden we aan om even geduld te hebben en te wachten op de nominatie als-,  of een vermelding in het lijstje “lul van het jaar”.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil