Indigenas-Fogo

Een audio, uitgelekt via de sociale media, laat horen hoe een procureur van het openbaar ministerie in de deelstaat Pará, zich erg negatief uitlaat over de originele inheemse bevolking van Brazilië. De audio werd opgenomen tijdens een voordracht van de procureur, voor studenten van een privé universiteit in de stad Belém. Het thema: het maken van een vergelijking tussen het openbaar ministerie van Brazilië en dat van de Verenigde Staten.

De procureur Ricardo Albuquerque da Silva, tevens ombudsman bij het openbaar ministerie, gaf een nota uit waarin hij zegt dat de audio “tendentieus” is, “uit zijn context werd gelicht” en dat de persoon die het materiaal verspreidde, “dat op heimelijke wijze deed”: “Het onderwerp was het openbaar ministerie als instituut, en het ging niet over een analyse van etnische groepen, of enige andere beweging van die aard”.

De woorden van de procureur in de audio:

“Niemand van ons hier aanwezig heeft een slavenschip. Niemand hier aanwezig, terugblikkend naar zijn of haar eigen familie van tweehonderd jaar geleden, heeft ooit een schip vol mensen uit Afrika naar hier gebracht om er hier slaven van te maken. En men mag niet vergeten, jullie hebben zeker de geschiedenis bestudeerd, dat er in Brazilië slavernij bestond omdat de indianen niet graag werken werken, tot op vandaag niet. Een indiaan sterft nog liever dan te werken in een mijn, of  in een plantage van de Portugezen. Een indiaan gaat liever dood. Het is daarom dat ze mensen uit Afrika haalden, om de het werk van de indianen uit te voeren”.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil