O-Globo-Links-Rechts

De televisiezender O Globo vroeg zichzelf op een ironische manier af aan welke kant ze nu staan: links of rechts. Een en ander was te zien in “Isso a Globo Não Mostra” (dit wordt niet getoond door Globo), een segment van het zondagavondprogramma Fantástico. Er waren beelden te zien van president Bolsonaro die het medium de huid vol schold via de sociale media, en van ex-president Lula die hetzelfde deed in zijn toespraak, zaterdagnamiddag in São Bernardo do Campo. Het is ook nooit goed.

In hetzelfde onderdeel was een personage te zien, de “opstandige militant”, vertolkt door Marcelo Adnet, bekend van het humoristische programma ‘Tá no Ar: a TV na TV’. Ook hij beschuldigde O Globo ervan om tendentieus te zijn en om de waarheid te manipuleren. Een ander personage uit een novela, vertolkt door de actrice Lília Cabral, stelt de vraag: “Tenslotte, aan welke kant staan jullie?” .

En dat is een vraag die vele kijkers zich stellen in deze sterk politiek en ideologisch gepolariseerde tijden. Is O Globo nu rechts of links?

Het medium van de familie Marinho zegt dat ze enkel aan de kant van de journalistiek staan: “Het bewijs van deze neutraliteit wordt gevormd door de aanvallen van de twee uitersten van het politieke spectrum, vandaag erg geradicaliseerd. O Globo doet aan ernstige journalistiek en zal dat blijven doen, zonder zich te laten intimideren en met behoud van de nodige sereniteit”, zo klonk het via een nota, voorgelezen tijdens de journaals van het voorbije weekend.

De machtigste zender van Brazilië wordt langs alle kanten onder vuur genomen door de politieke leiders van het moment en wekt de toorn op van veel mensen. Vorige zaterdag, bij een manifestatie voor het behoud van een strafuitvoering na een oordeel in tweede instantie, op de Avenida Paulista (São Paulo), werd de toespraak van Regina Duarte (actrice, aanhangster van Bolsonaro) onderbroken door de manifestanten die leuzen schreeuwden als “Globo lixo” (Globo afval, huisvuil). De actrice zei dat de zender niet enkel mag beoordeeld worden op het druk bekeken avondjournaal “Jornal Nacional”, maar er werd niet geluisterd. Vrijwel niemand steunde de actrice die al vijftig jaren werkt voor O Globo.

Toch scoort de zender nog altijd hoog in de peilingen, ondanks het vijandig klimaat tegen hen op de sociale media. De journalistieke programma’s en de novelas (soap opera’s) staan bovenaan de ranking van het aantal kijkers. Pogingen om de programma’s te boycotten, mislukken. Velen hebben geen goed woord over voor O Globo, maar de meesten blijven wel kijken.

Bron

Illustratie: Bewerking TV O Globo