Abrolhos

De Braziliaanse Marine meldde vandaag dat kleine fragmenten ruwe olie gevonden werden in de regio van het beschermde gebied Abrolhos, aan de kust van de staat Bahia. Instituten en organen als de “Grupo de Acompanhamento e Avaliação” (GAA, van de Marine), het ANP (Agência Nacional de Petróleo) en Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) verwijderden de olievlekken uit de oceaan nabij het eiland Santa Bárbara (een van de vijf eilanden in dat gebied). Hetzelfde gebeurde in Ponta da Baleia, deel uitmakend van de gemeente Caravelas.

Guilherme Dutra, directeur van de “Estratégia Costeira e Marinha da Conservação Internacional”, een orgaan dat sinds 1996 in het gebied actief is, zegt dat Abrolhos nooit eerder bedreigd werd op dergelijke schaal: “Wij zijn erg bezorgd met de aankomst van de olie op de koraalriffen omwille van de impact die het goedje heeft en blijft kleven op de riffen waardoor het zonlicht geen toegang meer krijgt, en ook voor de chemische gevolgen omdat we weinig weten over de mogelijke effecten. De koralen vormen de basis van het eco-systeem, de omgeving waarin zeedieren bescherming en voedsel zoeken”.

Abrolhos-Santa-BarbaraHet eiland Santa Bárbara in het natuurpark Abrolhos.

Dutra zei ook dat in de voorbije week een grote hoeveelheid ruwe olie verwijderd werd uit de gebieden die toegang geven tot Abrolhos, zoals in Canavieiras waar in totaal een hoeveelheid van 11 ton opgeruimd werd.

MarianaDambreuk in Mariana.

Abrolhos leed eerder al onder de gevolgen van de milieuramp in Mariana (dambreuk in Minas Gerais op 5 november 2015 waardoor 19 mensen het leven lieten en waardoor een grote hoeveelheid modder met zware metalen zich verspreidde over meer dan 650km in de staten Minas Gerais en Espírito Santo). Ook de koralen in Abrolhos kregen modder te verwerken van deze ramp. Het verwijderen van olievervuiling is haast onbegonnen werk, de recuperatie kan tientallen jaren aanslepen.

Abrolhos

Het Nationale Maritieme Park Abrolhos heeft een oppervlakte van 91.300 hectare. Abrolhos wordt gevormd door een archipel die uit vijf eilanden en talrijke koraalriffen bestaat. Deze eilandengroep bevindt zich aan de zuidelijke kust van de deelstaat Bahia in het noordoosten van Brazilië. Bezoekers kunnen hier volop genieten van kleurrijke koraalriffen en het rijke zeeleven. Het is één van de beste duiklocaties van Brazilië. Vooral bijzonder zijn de verschillende soorten koraal en de bultrugwalvissen en zeeschildpadden, die hier hun jongen krijgen. Het blauwe water wemelt er van de vissen; je vindt er meer dan 160 soorten. Het is ook de perfecte plek voor het spotten van walvissen. Tijdens een boottocht is de kans om de dieren van dichtbij te zien het grootst. De indrukwekkende bultruggen zijn ongeveer 16 meter lang en wegen tussen de 35 en 40 ton. Dat weerhoudt ze er niet van om spectaculaire sprongen te maken. Het Abrolhos Marine National Park werd gecreëerd in 1983 om de rijke biodiversiteit in de zuidelijke Atlantische Oceaan te beschermen.

Bronnen: Agência Brasil – Estadão – Link2Brazil

Foto's: Marinha do Brasil - Wikipedia Commons - YouTube