Joice-Nota-3RS

Wie lang genoeg woont/werkt in Brazilië zal zich nauwelijks nog verwonderen over de heftigheid waarmee politici elkaar behandelen. Die heftigheid heeft in de jongste jaren een nieuwe weg gevonden, met name de sociale media. Wanneer men denkt “Nou kan het niet meer heviger”, dan duikt er weer een nieuwe veldslag op die de vorige naar de vergetelheid duwt. Verkozenen waarvan men verwacht dat zij het volk zullen vertegenwoordigen en dienen, gaan elkaar te lijf met scheldwoorden en laten hiermee zien dat zij niet opgewassen zijn voor hun echte taak.

De sociale netwerken die Jair Bolsonaro hielpen om verkozen te worden, samen met de kern van zijn politieke aanhangers, wijzigden stilaan in een boksring waarin twee partijen tegenover elkaar staan: enerzijds de Bolsonaro clan, inclusief zijn zoontjes, anderzijds de PSL, de partij van de president.

De hashtag #Deixe DeSeguirAPepa (hou op met die portie wiet te volgen) vormde gisteren een van de populairste topics bij Twitter, verwijzend naar de volksvertegenwoordigster die een tegenstander werd van de ‘Bolsominions’, een poging om de antieke alliantie tussen Joice Hasselmann en de familie Bolsonaro uit de wereld te helpen.

De volksvertegenwoordigster en stemmenkampioen van de PSL, kreeg scheldwoorden naar de kop geslingerd als “verraadster”, “vals” e.a. leuke benamingen, maar liet zich niet onbetuigd en beantwoordde niet alleen de tweets van Bolsonaro Junior, maar ook van sommigen uit de groep van Bolsonaro aanhangers. In een Facebook post ging zij zo ver om 03 (Eduardo Bolsonaro) te bestempelen als een “inconsequente snotneus”, er een afbeelding bijplaatsend van het personage Quico, uit de humoristische serie Chaves, met het gezicht van Eduardo (foto boven).

Hasselmann werd deze week, nog voor donderdag, bedankt voor haar diensten als vertegenwoordigster van de regering in de Kamer. Zij liet dit niet onopgemerkt voorbijgaan, slingerde de president naar het hoofd dat hij “ondankbaar is” en dat 03 er enkel in slaagt om dingen te verwezenlijken “onder de schaduw van papa”. In daaropvolgende interviews zei de volksvertegenwoordigster dat de emotionele rijpheid van Jair Bolsonaro “minus twintig” bedraagt. Ze voegde eraan toe dat de president zich persoonlijk inlaat met interne ruzies in de partij, en “dat dit hem kleiner maakt”. Het antwoord liet niet op zich wachten. Eduardo Bolsonaro publiceerde een afbeelding van een bankbriefje van R$ 3, met daarop het hoofd van Hasselmann (een bankbriefje van die waarde bestaat niet, en wordt dus als vals beschouwd), een ironische verwijzing naar het karakter van Joice (foto boven).

Het slagveld

Het interne dispuut bij de PSL beheerst nu al dagenlang het politieke nieuws in Brazilië, met diverse afleveringen die zo uit een soap opera kunnen komen, een ‘novela’ die nog wel enkele weken kan aanslepen. Het begon allemaal met een opname waarin de president de uitspraak doet dat partijvoorzitter Luciano Bivar “verbrand is”, uitlopend op een scheur waarbij een herstel wel erg onwaarschijnlijk is. Er wordt van beide zijden geschoten; de verwijdering van Joice Hasselmann als leidster van de regering in de Kamer, is slechts een van de gevolgen. Vorige vrijdag trokken vijf volksvertegenwoordigers, aanhangers van Luciano Bivar, zich terug uit diverse commissies e.a. activiteiten in de Kamer: Carla Zambelli (SP), Alê Silva (MG), Filipe Barros (PR), Carlos Jordy (RJ) en Bibo Nunes (RJ). De nationale raad van de partij is deze week van plan om Eduardo en Flávio Bolsonaro te verwijderen uit de regionale directies van de PSL, in Rio de Janeiro en in São Paulo.

Langs de andere kant waren er pogingen om Eduardo Bolsonaro de plaats te laten innemen van de partijleiding in de Kamer, ten nadele van Delegado Waldir. De strijd gaat verder. Of dat nog niet genoeg is, dreigen er ook gerechtelijke acties tegen de partij. De PSL, voorheen een eerder onbeduidende partij, wordt sinds 1994 gecontroleerd door Luciano Bivar. De boom kwam er nadat Jair Bolsonaro zich vorig jaar bij hen aansloot, en verkozen werd als president. Dat had grote gevolgen voor de schatkist van de partij die in vier jaar tijd opliep van R$ 39 miljoen naar een verwachting van R$ 737 miljoen (2019 – 2022). Het gaat hier om geld van de Braziliaanse belastingbetalers, geld dat toegekend wordt aan politieke partijen om corruptie en ‘caixa dois’ (zwart geld) te voorkomen.

Achter de coulissen wordt gezegd dat het om een machtsstrijd gaat, het commando van de partij. Luciano Bivar is niet zomaar van plan om dat commando uit zijn handen te geven; hij staat al 25 jaar aan de leiding van de PSL. De president wil anderzijds beslissen over het geld dat dankzij zijn populariteit ter beschikking gesteld wordt aan zijn partij. Hij wil beslissen wie volgend jaar aangeduid wordt als kandidaat voor de gemeentebesturen in het land. De zoveelste strijd om de macht (en het geld).

Bron

Foto's: Twitter