Heleno-Por-Que

Ex-president Fernando Henrique Cardoso (88) gebruikte gisteren zijn Twitter account om kritiek te geven op de federale regering, zij het enigszins onder een bedekte vorm, en om een oproep te doen tot manifestaties ter verdediging van de Braziliaanse democratie.

Hij schreef: “Het geweld, zowel gebruikt door bandieten als door de overheid, is zorgwekkend. Wapens in de handen van misdadigers of diegenen die niet weten hoe ermee om te gaan, verhogen de angst. Dergelijke dwaasheden worden herhaald door het ontslaan van werknemers in de culturele sector, omwille van een ideologie. Indien hierop niet gereageerd wordt, dan zal de democratie sterven. Er bestaat nog altijd een vrijheid om te protesteren, laten we die vrijheid gebruiken”. FHC laat er eigenlijk geen twijfels over bestaan wie het doelwit vormt van zijn kritiek.

Waar hij het heeft over wapens in de handen van diegenen die niet weten hoe ze te gebruiken, verwijst hij naar de wijzigingen in de wet van wapendracht waardoor het gemakkelijker werd om over een vuurwapen te beschikken, ingevoerd door president Jair Bolsonaro.

De federale regering ontsloeg ook medewerkers van Ancine (het nationaal agentschap dat o.m. de filmsector gereglementeerd en controleert, opgericht door FHC in 2001) omwille van ideologische kwesties, en installeerde een commissie die een soort ideologische censuur moet uitvoeren bij culturele projecten die door de overheidsbank Caixa Económica ondersteund worden, projecten die de president omschrijft als ‘dwaasheden’.

Generaal Heleno reageert

Enkele uren nadat FHC zijn tweet de wereld instuurde, kwam er een reactie van ex-generaal Augusto Heleno (foto boven), chef van de GSI (Gabinete de Segurança Institutional – Kabinet voor de Institutionele Veiligheid). Hij schreef in het Spaans: “Por qué no te callas?” .

De uitspraak van Heleno is een verwijzing naar de destijdse Spaanse koning Juan Carlos die aldus reageerde op de toenmalige Venezolaanse president Hugo Chávez, in 2007. Dat gebeurde tijdens de zeventiende conferentie Ibero-Americana, in Santiago – Chili. De koning vroeg hiermee aan Chávez om zijn mond te houden tijdens de toespraak van de toenmalige Spaanse eerste minister José Luis Rodriguez Zapatero die zijn voorganger José Maria Aznar verdedigde. Chávez onderbrak die toespraak om zware kritiek te geven op Aznar voor zijn veronderstelde steun aan de mislukte staatsgreep tegen de Venezolaanse president in 2002.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil