Bolso-Garimpeiros

President Bolsonaro gaf gisteren kritiek op het mijnbedrijf Vale, dit als steun aan een groep goudzoekers die hem kwamen opzoeken in Brasília: “Ons land wordt al vijfhonderd jaar lang beroofd. Wij zijn ons allemaal heel goed bewust van de minerale rijkdom van Brazilië, in Roraima, in het zuiden van Pará. Ik weet heel goed hoe dat Vale het alleenrecht op mijnontginning in Brazilië forceerde, tijdens de regering Fernando Henrique Cardoso. Wat toen gebeurde mag gerust beschouwd worden als een misdaad”, zo sprak hij.

Volgens de president hebben buitenlandse bedrijven schuld aan de ontbossing in het Amazonegebied en hij insinueerde dat die bedrijven smeergeld betaalden om hun misdaden tegen het milieu te bedekken.

“De wereld heeft veel kritiek op de goudzoekers. De laffe manier waarop het milieu hier in Brazilië behandeld wordt door bedrijven uit de ganse wereld, komt niet ter sprake, waarschijnlijk omdat er veel smeergeld betaald wordt”, zo zei hij.

Een aantal afgevaardigden van Coomigasp (Cooperativa de Mineração dos Garimpeiros de Serra Pelada) hadden eerder al geprotesteerd voor het presidentiële paleis (Palácio do Alvorada). Zij kwamen samen met de president in zijn kabinet (foto boven) en beschuldigden Vale ervan om in hun afgebakend gebied te opereren, dit via ondergrondse tunnels. Zij verzochten de president om de licenties voor mijnontginningen enkel toe te staan via de federale regering, en niet meer via deelstaten en gemeentes. Een van hen, de goudzoeker Jonas Andrada, vertegenwoordiger van de coöperatieve, zei dat zijn ontginningsgebied, naast een ander gebied dat ontgonnen wordt door Vale, toegekend werd door de militaire regering, en suggereerde dat het mijnbedrijf hem beroofde. Hij vroeg om een federale interventie om zijn gebied te beschermen.

President Bolsonaro: “De foto’s die ik te zien kreeg, ik zou wensen dat onze nationale pers dit zou uitzoeken, tonen tunnels waardoor een bus kan rijden, gevuld met het goud dat in jullie gebied geroofd werd. Jullie waren gelukkig ten tijde van (de militaire president) Figueiredo. De wetgeving was toen anders, maar ik moet vandaag de wet respecteren. Daarom zeg ik tegen jullie: als de wet het toelaat, dan stuur ik het leger”.

Daarnaast bevestigde hij dat de overheid de gemaakte afspraken zal respecteren en op zoek zal gaan naar een oplossing voor de situatie in Pará, want, zo zei hij: “Zo kan het niet verder”.

Het bedrijf Vale liet inmiddels weten dat zij niet actief zijn in het gebied, ook niet ondergronds.

Ongeveer een maand geleden namen inspecteurs van Ibama en ICMBio, samen met leden van de Força Nacional diverse graafmachines e.d. in beslag die vervolgens onbruikbaar gemaakt werden door ze te verbranden. Volgens de inspecteurs waren er in het gebied (het woud van Crepori, in Pará) duizenden illegale goudzoekers actief. De actie lokte erg veel verontwaardiging uit bij de goudzoekers die reageerden via de sociale media en Whatsapp groepen en probeerden om de rest van de bevolking achter zich te krijgen.

De regering werkt nu aan een voorstel om de ontginning van mineralen in afgebakende gebieden (reservaten) te reglementeren. De grondwet staat ontginning toe in die gebieden, maar werd nooit eerder gereglementeerd. President Bolsonaro heeft erg veel kritiek op het afbakenen van dergelijke gebieden en stelde al een publiekelijk debat voor over het thema.

Bron

Foto: Isac Nóbrega - PR