Camilo-Santana-Jose-Cruz-AB

Een nieuwe golf aanvallen, uitgevoerd door criminelen in de noordelijke staat Ceará sinds vorige zaterdag, haalde de routine van de bevolking overhoop, een bevolking die zich allesbehalve veilig voelt. Het is reeds de tweede maal dit jaar dat er aanslagen uitgevoerd worden omwille van wijzigingen in de strafinstellingen van de deelstaat.

In zijn eerste interview, afgenomen door UOL Notícias (via telefoon), vraagt gouverneur Camilo Santana (PT – foto boven) een strengere wetgeving tegen terrorisme, een wijziging die ingaat tegen de visie van zijn partij. Hij verdedigt ook dat de federale regering strenger optreedt aan de grenzen: “Het probleem van alle geweld in dit land wordt veroorzaakt door één enkele factor: drugs, en het transport van drugs. Als men dit van dichtbij bekijkt, dan ligt de verantwoordelijkheid om dit te bestrijden, bij de federale regering, en niet bij de regering van de deelstaten”.

Onibus-Queimado-Fortaleza-T

De aanslagen begonnen vorige zaterdag met brandstichtingen op bussen, vrachtwagens en gebouwen. Die aanslagen vonden plaats in de hoofdstad Fortaleza, maar ook in steden als Canindé, Quixadá, Quixeramobim, Paracu en Jucás. De acties worden bevolen door de misdaadorganisatie GDE (Guardiões do Estado), een fractie die rivaliseert met de PCC (Primeiro Comando da Capital) en zich beklaagt over de wijzigingen van het strafregime in de gevangenissen van de deelstaat.

Volgens de gouverneur gaat het hier om terrorisme. Hij vraagt dan ook om strengere straffen voor diegenen die betrapt worden, ook al vraagt dat een wijziging in de strafwetgeving. Zijn verzoek brengt hem in botsing met zijn eigen partij. De PT en enkele andere partijen zijn tegen een wetswijziging in die zin omdat zij vrezen dat activisten en sociale bewegingen hiervan het slachtoffer zouden kunnen zijn.

Voormalige senator Lindbergh Farias (PT) gaf vorig jaar nog kritiek op het voorstel om de strafwetgeving in die zin te wijzigen, en sprak over een poging om de beweging van de landlozen (MST) te criminaliseren: “Deze tekst laat toe om militanten op te pakken van studentenbewegingen of vakbondsmensen, wij zijn bezig met het criminaliseren van de MST”.

Het voorstel, momenteel in de Senaat sinds 2016, wil punten in de strafwetgeving insluiten als:

– Brandstichtingen, afbraak, plunderingen en exploderen van transportmiddelen of eender welke publieke of privaatbezittingen,
– Tussenkomst in-, of sabotage van informatica systemen of gegevensbanken omwille van politieke of ideologische motieven.

De huidige president Jair Bolsonaro toonde zich al een voorstander van het project. Zijn voorganger Dilma Rousseff stelde al driemaal haar veto, onder druk van haar partij en van de sociale bewegingen.

Gouverneur Santana: “Het is nodig dat dergelijke acties beschouwd worden als terrorisme. Bommen gooien, of een Molotov cocktail gooien is nu niet strafbaar. Het is zelfs zo dat mensen die dergelijke daden plegen, snel vrijkomen”.

Voor Santana is het nodig dat er een strengere wetgeving komt om dergelijke laffe acties in te tomen: “Velen in mijn partij of andere linkse partijen vinden dat dit straffen kunnen opleveren voor de sociale bewegingen. Ik vind deze interpretatie onterecht”.

In de voorbije dagen werden minstens 50 mensen gearresteerd en 40 misdaden geregistreerd. Minstens 10 leiders van misdadige organisaties werden geïdentificeerd en zullen verplaatst worden naar federale strafinstellingen. Zij werden al voorafgegaan door 250 andere verplaatsingen, eerder dit jaar.

Bron

Foto's: José Cruz - Agência Brasil / Reproductie SBT TV