Wagner-Haddad-Costa

De uitspraken van Rui Costa (56 – PT), gouverneur van de staat Bahia werden allesbehalve op gejuich onthaald door de hardliners van zijn partij. De kritiek van o.m. de dolgedraaide partijvoorzitster Gleisi Hoffmann liet er geen twijfels over bestaan. Volgens haar is de vrijlating van ex-president Lula niet alleen van belang voor de PT, voor gans links Brazilië. Rui Costa antwoordde op haar kritiek op zijn gematigde manier: “Brazilië moet weer groeien, werkgelegenheid scheppen en een inkomen voor de bevolking. Wij mogen ons niet blijven wentelen in negatieve bedenkingen, we moeten werken aan oplossingen”, eraan toevoegend “Het zou heel positief zijn indien al deze linkse strekkingen en partijen zich zouden verenigen om uitwegen te zoeken voor Brazilië”. De uitspraak waar Gleisi en andere hardleerse partijbonzen over struikelden: “Allianties met de PT mogen niet voorwaardelijk gebonden zijn aan de ‘Lula Livre’ actie”.

Dit alles veroorzaakte een onmiddellijke reactie van partijen als de PDT, PSB en de PSD die de gouverneur bij zijn meest recente bezoek aan de hoofdstad uitnodigden om uit de PT te stappen en zich bij een van hen aan te sluiten. Costa bedankte voor de aanbiedingen en zei dat dat hij niet van plan was om de PT te verlaten.

Parlementairen van de PT en zelfs ex-president Lula uitten hun kritiek op de gouverneur in de voorbije week. De raad van bestuur van de partij liet weten, via een nota, dat ze niet akkoord gingen met de uitlatingen van Costa, en “dat een eventuele steun aan Ciro Gomes (PDT) ten tijde van de verkiezingen niet gerechtvaardigd was omdat hij nooit de intentie had om een alternatief te vormen in het centrum-linkse kamp, vandaag zelfs veel minder omdat hij op een grove manier respectloze kritiek geeft op Lula en de partijleiding”.

Costa zei tegen geallieerden dat de PT het recht heeft om niet akkoord te gaan met zijn visie, maar voegde eraan toe dat hij niet zal ophouden om zijn mening te verkondigen over de strategie van de partij en over de nationale politiek in het algemeen”.

De gouverneur kan reeds rekenen op de publiekelijke steun van zijn voorganger Jaques Wagner (PT) die liet weten dat de nota, uitgegeven door de partijleiding, totaal ongepast was: “Nooit eerder heb ik een nota van een nationale partijleiding gezien van dergelijke afmetingen, om een gouverneur te berispen of aan te vallen”, zo zei hij bij een interview door Radio Metrópole, van Salvador.

Bron

Foto boven: Jaques Wagner, Fernando Haddad en Rui Costa

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert