Bolso-Moro-Hospital

President Bolsonaro mocht gisteren het hospitaal verlaten waar hij een vierde operatie onderging, nog altijd als gevolg van de aanslag die op hem gepleegd werd, ongeveer een jaar geleden. UOL Notícias publiceerde enkele stukjes uit een interview waarin Bolsonaro o.m. de verdediging opnam van zoon Carlos, gemeenteraadslid in Rio de Janeiro. Vorige week publiceerde deze laatste een tweet waarin hij zei dat “Brazilië niet snel zou veranderen via democratische wegen”.

“Dat is zijn mening, en hij heeft gelijk. Mocht het over Cuba gaan, over over Noord Korea, is het dan niet zo dat hervormingen daar sowieso goedgekeurd worden, zonder het Parlement? Via deze weg duurt het veel langer omdat er gediscussieerd wordt. Dat is logisch omdat er erg veel mensen zijn die ons onder druk zetten alsof wij de macht hebben om het Parlement te beïnvloeden. Ik beschik niet over die macht en wil er zelfs niet over beschikken, in naam van de democratie. Wat hij zei, is voor de hand liggend. Toen ik, als jongen, Portugees studeerde, zou de leraar gesproken hebben over een fout gebruik van pleonasme, net zoals melk wit is, koffie zwart en ijs ijskoud. Al die repercussie is totaal overbodig en kwam er enkel omdat het om mijn zoon gaat. Mocht iemand anders dit gezegd hebben, dan zou dat geen enkel probleem gevormd hebben”, aldus de president.

“In hemelsnaam, is er enige uiting van mijn kant – ik ben tenslotte president – dat de democratie op een andere manier kan gerealiseerd worden? Niets van. Uiteraard heb ik mijn kritiek op het Parlement: ik zou wensen dat de dingen sneller gerealiseerd worden om voor de hand liggende redenen. Brazilië heeft haast en er mag niet getreuzeld worden. De hervorming van de sociale zekerheid sleepte wat aan, maar zal deze maand nog, indien God ermee akkoord gaat, nog werkelijkheid worden. En dan volgt de fiscale hervorming, Brazilië zit op de juiste weg… Hoeveel jaren probeert men al deze hervormingen door te voeren zonder daarin te slagen? Carlos was even te snel, sneller dan de regering Bolsonaro”, zo voegde hij eraan toe.

In hetzelfde interview sprak hij over de toespraak die hij zal geven, volgende week op de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in New York. Volgens de president zal het een vredevolle toespraak zijn, maar wel herinnerend aan de Braziliaanse soevereiniteit: “Ik moet mezelf voorbereiden om twintig minuten te spreken voor de Verenigde Naties. Ik zei al eerder dat ik er zou zijn, desnoods in een rolstoel. Ik heb het ontwerp van de toespraak al verscheurd, een toespraak die sowieso al verschilt van die van mijn voorgangers. Hij zal verzoenend zijn, maar wel met de klemtoon op de soevereiniteit van ons land, het potentieel van Brazilië, en wat ons land betekent voor de wereld. Vrijwel geen enkele van mijn voorgangers nam een dergelijke houding aan bij de Verenigde Naties”.

Andere onderwerpen

Olieprijzen

“De natuurlijke weg bestaat erin om de internationale prijzen te volgen, leidend naar de prijzen van de raffinaderijen en tenslotte aan de benzinepompen. De federale regering zorgde al voor een vermindering van de belastingen tot nul. Wij kunnen geen eisen stellen aan de gouverneurs van de deelstaten omtrent de ICMS heffingen. Ik praatte met de president van Petrobras. Hij zei mij: aangezien het gaat om een atypische beweging met een einde in het zicht, zal er niet geprutst worden met de prijzen. Ik heb wel een boodschap voor de vrachtwagenbestuurders: enkele dagen geleden lanceerden we de ‘vrachtwagenkaart’. De vrachtwagenchauffeur kan hiermee naar een tankstation en een hoeveelheid diesel aankopen aan een prijs die gedurende dertig dagen gegarandeerd blijft”.

Het ontslag van Marcos Cintra – hoofd secretaris van de Receita Federal (fiscus)

“Marcos Cintra was mijn collega in het Parlement gedurende twee of drie mandaten. Als chef van de Receita had ik met hem een goede relatie. Hij werd aanbevolen door Paulo Guedes (minister van Economie). Onze afspraak: geen details bekendmaken vooraleer het definitieve project bij mij ingediend wordt. Tot tweemaal toe werd dit geanticipeerd door zijn ploeg. Bij de tweede keer werd er gesproken over een terugkeer van de CPMF, een verhaal dat ik niet meer tot leven wil wekken, ook al omdat om een ‘besmette’ belasting gaat. Hierna kon ik dit helemaal niet meer ondersteunen. Het was Paulo Guedes die hem de laan uitstuurde. Het enige wat ik nu wens, is iemand van de Receita Federal om zijn taak over te nemen”.

Over Sérgio Moro (die de president bezocht in het hospitaal – foto boven)

“Sérgio Moro was hier niet alleen. Hij was hier samen met zijn echtgenote en mijn vrouw. Een dergelijk bezoek kan enkel indien er een vriendschappelijke verhouding is. De dokters wilden het bezoek inkorten tot vijf minuten, maar ik was ongehoorzaam en rekte het tot een uur. Er gebeurde erg veel in Brazilië. De hoeveelheden cocaïne die in beslag genomen werd, en de vermindering van het aantal slachtoffers als gevolg van geweld, verbraken records. Dat is voor een groot deel, zijn werk, naast de ontmanteling van verschillende misdadige organisaties in Brazilië. In dat verband kan ik hem enkel maar dankbaar zijn, voor het werk dat hij leverde. Dit is niet voor mij, maar voor Brazilië”.

De aanduiding van zoon Eduardo als ambassadeur in de Verenigde Staten

“Ik besefte dat zijn naam polemieken zou oproepen. Velen benaderden dit op een persoonlijke manier. Hij begint er echter in te slagen om de weerstand te overwinnen. Uiteraard wil ik dat zijn naam goedgekeurd wordt. Belangrijk is dat hij alle vrijheid geniet bij de familie van president Donald Trump. Een ambassadeur is als een visitekaartje, in die mate dat hij een week geleden naar de Verenigde Staten trok en er onthaald werd door Trump. Niemand slaagde daar ooit eerder in. Donald Trump was doorslaggevend om president Emmanuel Macron in te tomen toen deze, bij de samenkomst van de G7, campagne voerde tegen Brazilië, gebaseerd op fake news berichten. Spijtig genoeg zijn er brandstichtingen in het Amazonegebied, maar niet op die schaal die de Europese pers wil laten uitschijnen”.

Bron

Foto: Twitter