Marcos-Cintra

De hele discussie rondom de herinvoer van de omstreden belasting CPMF (waarover u hier alles kan lezen) zorgde gisteren voor de val van de baas bij de Receita Federal (de fiscus) Marcos Cintra (foto). President Bolsonaro liet vanop zijn ziekbed in São Paulo weten dat het idee om belastingen te heffen op bankverrichtingen uit den boze is.

Cintra was een enthousiaste verdediger van de terugkeer van deze heffing, afgeschaft in 2007. Het idee bestond erin om opnieuw 0,4% te heffen op iedere bankverrichting, zowel op stortingen als op afhalingen. Paulo Guedes, minister van Economie, zei in een interview met de krant Valor Económico dat de nieuwe CPMF tussen 0,2% en 1% zou bedragen, en jaarlijks tot 150 miljard reais zou kunnen opleveren voor de schatkist. De heffing zou een nieuwe naam krijgen: ITF (Imposto sobre Transações Financeiras). Het lag in de bedoeling om hierdoor de loonlasten te compenseren, nu betaald door de werkgevers, waardoor het aanwerven van nieuwe werknemers goedkoper zou worden.

Het voorstel zou deel uitmaken van een fiscale hervorming om het leven van de belastingbetalers te vereenvoudigen (dat nu bepaald ingewikkeld is), een hervorming die naar Kamer & Senaat zou gestuurd worden voor debat en goedkeuring. Beide wetgevende machten praten echter al over hun eigen voorstellen tot vereenvoudiging en staan weigerachtig tegenover de herinvoering van de CPMF.

Jair Bolsonaro zei vorig jaar al, tijdens de kiescampagne, dat er geen nieuwe belastingen zouden komen, ook geen herinvoering van de CPMF. Paulo Guedes probeerde hem te overtuigen met het argument dat deze heffing de vermindering van andere belastingen en bijdrages zou compenseren. Economisten zijn het er echter over eens dat het percentage, nodig om de loonlasten te compenseren, hoog zou moeten zijn, met nadelige gevolgen voor de Braziliaanse economie. Ook kamervoorzitter Rodrigo Maia sprak zijn twijfels uit over het idee en waarschuwde dat het parlement dit waarschijnlijk niet zou goedkeuren.

Een en ander bevrijdt de president van een ongemak. Hij verkondigt sinds vorig jaar dat er geen nieuwe belastingen komen. Toen hij nog volksvertegenwoordiger was ten tijde van president Fernando Henrique Cardoso, bestempelde hij de CPMF als een “schande”. Onder Lula gebruikte hij gelijkaardige termen. Hij stemde tegen de CPMF en voor de stopzetting in 2007. Hij zei ook, indien hij verkozen werd, dat hij nooit de terugkeer van dit “probleem” zou toelaten.

Het enthousiasme van de chef van de Receita Federal werd duidelijk gemotiveerd door gemakkelijk gewin: een extraatje van R$ 150 miljard/jaar waar je nauwelijks iets moet voor doen, verricht wonderen. Het begrip “besparen” staat blijkbaar niet in het woordenboek van sommigen. Bolsonaro redde enkel zijn eigen vel (voorlopig). Minister Guedes zal op zoek moeten gaan naar een alternatief.

Bronnen: BBC Brasil – UOL Noticias

Foto: Foto: Wilson Dias - Agência Brasil