Ajude-o-Procurador

Het verhaaltje van de procureur uit Minas Gerais die zijn beklag maakte over zijn salaris, hier gisteren gepubliceerd, staat vandaag uitgebreider in de Braziliaanse kranten, maar met meer (wan)smakelijke details. Leonardo Azeredo dos Santos, de procureur in kwestie, gebruikte in zijn aanklacht het woord “miserê” wat zoveel betekent als armoedige toestand, miserie, meelijwekkende situatie. In de voorbije vijf jaren verdiende hij in werkelijkheid R$ 4.173.614,58, dit zonder de extraatjes zoals maaltijdvergoedingen en gezondheidszorg.

Die maaltijdvergoeding bedraagt R$ 1.100/maand, de gezondheidsverzekering ongeveer R$ 1.990. Bij het bovenstaande bedrag mag dus nog eens meer dan R$ 180.000 gevoegd worden. Azeredo dos Santos werkt al 28 jaar bij het openbaar ministerie van Minas Gerais. In 2010 werd hij procureur, de hoogste rang die bereikt kan worden in het orgaan.

Ondanks zijn vraag voor een salarisverhoging, ging het brutoloon van de procureur met 16% omhoog i.v.m. vorig jaar, van R$ 30.471,11 naar R$ 35.462,22. Ondanks zijn klacht over de “armoedige omstandigheden waarin hij overleeft”, gaf het MP (ministério público) van januari tot juli van dit jaar reeds een half miljoen uit zijn salaris en vergoedingen te betalen, een prijzenpot van R$ 562.789,14, een gemiddelde van R$ 80.400/maand, meer dan drie keer zoveel als zijn basis netto loon van R$ 24.000. Hiervan ging R$ 3.900,84 naar de sociale zekerheid, en R$ 7.757,88 naar de inkomstenbelasting.

In de periode van vijf jaren kreeg de procureur veel meer uitbetaald dan zijn basisloon, hij kreeg ook schadevergoedingen, tijdelijke- en retroactieve vergoedingen. Op deze manier kostte hij in januari van dit jaar R$ 99.474,02 aan de schatkist van Minas Gerais. In december van 2015 ging het om R$ 145.670,65. Na aftrek van de sociale en fiscale bijdrages stak hij nog altijd R$ 132.988,26 op zak.

De deelstaat moet iedere maand R$ 35.462,22 ophoesten om een procureur te betalen. Na aftrek van de verplichte bijdrages krijgt hij netto R$ 23.751,36 in handen. Een beginnende promotor krijgt bruto R$ 30.404.42, netto R$ 20.487,81. In tegenstelling tot andere ambtenaren hebben de medewerkers van het openbaar ministerie nog niet te lijden onder achterstallige betalingen.

Miserie koffertje

Advocaat Mariel Marley Marra plaatste gisteren een koffer om geld in te zamelen, in de tuin voor de kerk São Francisco de Assis in Pampulha, de postkaart van Belo Horizonte. Het gaat om een kartonnen doos met daarboven een witte plaat met de tekst “Help de procureur om uit de miserie te geraken – Laat hier uw bijdrage achter”.

Marra liet weten dat hij nog een tweede doos zal plaatsen, vlak voor de hoofdzetel van het openbaar ministerie in de wijk Santo Agostinho, Belo Horizonte.

Uiteraard gaat niemand geld achterlaten. Het is spelletje, een vrolijk protest. Maar de kritiek is wel ernstig, aldus de advocaat: “Deze procureur beledigde een groot deel van de Braziliaanse bevolking. Een salaris dat 24 keer hoger ligt dan het inkomen van een arbeider, bestempelen als ‘miserie’, is een morele belediging.

Bron 1Bron 2

Foto's: Facebook