Frei-Chico-Maria-Baixinha-R

Het openbaar ministerie, d.m.v. de Lava Jato onderzoeksteam in São Paulo, diende een klacht in tegen ex-president Luiz Inácio Lula da Silva en zijn broer José Ferreira da Silva, beter gekend als “Frei Chico”. De aanklacht gaat om passieve corruptie in hun geval. Alexandrino Alencar, een voormalige directeur bij Odebrecht, en vader & zoon Odebrecht (Emilio en Marcelo) worden beschuldigd van actieve corruptie.

Volgens de aanklacht zou Frei Chico, een vakbondsman met een carrière in de petroleumsector, een totaal van R$ 1.131.333 ontvangen hebben tussen 2003 en 2015, dit door middel van een maandelijkse betaling die varieerde tussen R$ 3.000 en R$ 5.000, deel uitmakend van een “pakket” van onrechtmatige gunsten die aan Lula aangeboden werden, in ruil voor diverse voordelen, toegekend aan het bedrijf Odebrecht door de federale regering.

Volgens het MPF (Ministério Público Federal) zou Lula gesuggereerd hebben aan Odebrecht om zijn broer Frei Chico in te schakelen in een dialoog tussen het bouwbedrijf en de arbeiders. Op het einde van de overeenkomst in 2002, kreeg Frei Chico maandelijkse betalingen uitgekeerd om een gunstige relatie te verzekeren, in het belang van het bedrijf.

Alexandrino Alencar bekende in april van 2017, in het kader van een gerechtelijke overeenkomst, dat Frei Chico gedurende 13 jaar lang maandelijks geld kreeg van Odebrecht. Lula zei destijds: “Ik heb nooit 1 real gegeven aan mijn broer omdat hij dat niet nodig had, hij vroeg mij ook nooit niets. Kijk, als Odebrecht beslist om R$ 5.000 te geven aan mijn broer, dan is dat het probleem van Odebrecht. Waarom moet mijn naam daarin betrokken worden?” . De verdediging van Frei Chico verklaarde na de bekentenis van Alencar in 2017, dat Lula’s broer nooit geld kreeg van Odebrecht.

Bronnen: Estadão – G1 – Revista Forum – Folha de São Paulo – O Globo

Foto boven: Maria Baixinha (zus Lula) en Frei Chico (broer Lula)

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert