Wall-Street-Shuffle-Twitter

Minister voor Milieu Ricardo Salles zei in een interview met de krant The Wall Street Journal dat de ontwikkeling van het Amazonegebied de beste manier is om het regenwoud gebied te beschermen, hierbij zijn voorgangers ervan beschuldigend om de regio te proberen om te vormen tot een tempel waar niet aan geraakt mag worden: “Amazônia is geen dierentuin die enkel mag dienen om te observeren”.

Do the Wall Street shuffle
Hear the money rustle
Watch the greenbacks tumble
Feel the Sterling crumble

Salles zegt dat het plan van de regering erin bestaat om de industrie in de regio te ontwikkelen, van de mijnbouw tot de productie van palmolie: “Er zijn in het gebied (Amazônia Legal) meer dan 20 miljoen mensen die moeten overleven”, zo zegt hij.

Milieu-activisten stellen president Jair Bolsonaro verantwoordelijk voor de groeiende ontbossing, wijzend op het verminderen van de budgetten van Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), en zijn retoriek in het voordeel van de landbouw die volgens hen meer vertrouwen geeft aan de houtkappers.

You need a yen to make a mark
If you want to make money
You need the luck to make a buck
If you want to be Getty, Rothschild
You’ve gotta be cool on Wall Street

Salles geeft toe dat Bolsonaro’s uitspraken invloed hadden op het illegale gedrag van sommige houtkappers in het Amazonegebied, maar zegt erbij dat de president verkeerd begrepen werd: “Er zijn mensen die valse verwachtingen opwekken zoals het toelaten van illegale houtkap door de regering, maar dat klopt niet: de regering verzet zich tegen alle mogelijke misdaden in die zin”. Hij voegde eraan toe dat de verminderingen in de begroting van Ibama op dezelfde lijn zitten als de andere besparingen om de begroting weer in evenwicht te brengen, en waardoor regionale kaderleden moesten afgedankt worden omdat zij niet akkoord gingen met zijn ideeën, aldus moeilijkheden veroorzakend om hen te vervangen omwille van de lage salarissen die kunnen betaald worden voor dergelijke functies.

You’ve gotta be cool on Wall Street
When your index is low
Dow Jones ain’t got time for the bums
They wind up on skid row with holes in their pockets
They plead with you, buddy can you spare the dime
But you ain’t got the time

Overmatige milieucontroles in het Braziliaanse Amazonegebied – ongeveer vijf keer de grootte van Frankrijk – zijn bijna onmogelijk te handhaven, zo zei hij, wat leidde tot illegaliteit. “We kunnen geen al te restrictieve wetten hebben – ze zijn een uitnodiging voor criminaliteit,” aldus de minister. “In plaats daarvan is de regering van plan om economische prikkels te creëren voor mensen om te stoppen met kappen”, zei Salles. “Als onderdeel van het plan zal de overheid duurzame en legale houtkapactiviteiten ontwikkelen waarin bedrijven selectief waardevol roterend hout zagen, waardoor het bos terug kan groeien”. En verder: “Het doel is tweeledig: de armoede in het gebied verminderen, en illegale ontbossing te stoppen door de lokale bevolking alternatieven te bieden om zichzelf te onderhouden. Ik geloof in economische prikkels – als de economische prikkel verkeerd is, gaat het resultaat ook mis” aldus de minister.

Oh, Howard Hughes
Did your money make you better?
Are you waiting for the hour
When you can screw me?
Cos you’re big enough
To do the Wall Street Shuffle

Veel milieuactivisten zijn het erover eens dat de overheid illegale houtkappers en boeren moet betrekken bij een oplossing voor de ontbossing. Vasco Van Roosmalen, mede oprichter van de NGO Ecam zegt: “Het grootste probleem in het Amazonegebied is het gebrek aan een overheidsbeheer om een meer geordende en gecontroleerde exploitatie van het woud mogelijk te maken. Het ontbreekt aan een geïntegreerde visie”.

Salles zei dat het zijn taak is om een rationeler en minder emotioneel debat over de toekomst van de Amazone te stimuleren. “We hebben de waarheid aan onze kant, maar tot nu toe hebben enkel leugens de overhand.”

Let your money hustle
Bet you’d sell your mother
You can buy another
You buy and sell
You wheel and deal
But you’re living on instinct
You get a tip
You follow it
And you make a big killing
On Wall Street

Bron

Lyrics The Wall Street Shuffle: Eric Stewart / Graham Gouldman

Illustratie: Twitter