Am-Legal

De rechtse filosoof en schrijver Olavo de Carvalho, bekend als goeroe van president Jair Bolsonaro, verdedigt een bezetting van het Amazonegebied door het Braziliaanse leger, dit tegen een mogelijke buitenlandse inmenging. Hij zei erbij dat Brazilië “veel won” met de internationale reacties over de bosbranden in die regio. Volgens Olavo slaagde de Franse president Emmanuel Macron erin om Brazilië te verenigen rond de persoon van Bolsonaro.

Macron is een van de hevigste critici van het milieubeleid van Bolsonaro, sinds de samenkomst van de G-20 in juli. Hij rakelde het probleem van de branden op tijdens de bijeenkomst van de G-7, in het voorbije weekend. President Bolsonaro omschreef gisteren het aanbod van 20 miljoen dollar van de G-7 als financiële hulp in de strijd tegen de branden, als een “aalmoes”. Diplomaten spreken over de ergste diplomatische crisis in recente tijden, sinds de krantenkoppen in het buitenland, in het jongste weekend.

Olavo de Carvalho legde de verklaringen af tijdens een eerbetoon in de Braziliaanse ambassade in Washington, tegenover journalisten. Hij zei dat wettelijke maatregelen en inspecties niet zullen volstaan en verdedigde een “militaire bezetting”. Op de vraag van de pers of er echt een dreiging bestaat van een vreemde inmenging in het gebied antwoordde hij dat er veel “NGO’s en bedrijven” actief zijn die, volgens hem “verschrikkelijk veel invloed uitoefenen”, zonder daarbij details te geven. Ook gaf hij kritiek op de binnen- en buitenlandse pers.

Bij zijn toespraak huldigde hij ook president Bolsonaro en zei dat hij “de beste president ooit was”, omwille van zijn “eerlijkheid”: “Ik heb geen flauw idee over zijn politieke ideeën. Zijn ideologie? Daar heb ik ook geen flauw idee van. Maar ik weet dat hij een eerlijk mens is, dat hij het beste van zichzelf zal geven om de echte problemen op te lossen, en dat doet hij ook werkelijk. Ik beschouw mijn werk dan ook als een klein stukje van zijn regering”, zo sprak hij.

Amazônia Legal

Amazonia-LegalWat men ook moge denken over de mening van Olavo, in de praktijk zou dat wel eens erg moeilijk kunnen zijn. Het Braziliaanse Amazonegebied is veel groter dan de staat Amazonas. In werkelijkheid gaat het om negen deelstaten: Acre, Amapá, Amazonas, Mato Grosso, Pará, Rondônia, Roraima, Tocantins en een deel van Maranhão. De totale oppervlakte bedraagt 5.217.423 km2, t.t.z. 61% van het Braziliaanse territorium. Anderzijds woont slechts 12,32% van de Braziliaanse bevolking in het gebied dat bekend staat onder de naam Amazônia Legal (het rode gebied in de afbeelding). Maar dat zijn nog altijd (ongeveer) 23 miljoen mensen (gegevens IBGE). In die negen deelstaten leeft ook 55,9% van de Braziliaanse inheemse bevolking, ongeveer 250.000 mensen, verdeeld over 80 verschillende etniciteiten. Amazônia Legal wordt opgedeeld in Amazônia Ocidental (Amazonas, Acre, Rondônia en Roraima) en Amazônia Oriental (Tocantins, Pará, Amapá, Mato Grosso en Maranhão). Het gebied grenst aan 7 andere Zuid-Amerikaanse landen (Frans Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia) met een totale grenslengte van 44.190 km. Om die grens te bewaken worden er nu meer dan 30.000 manschappen ingezet over een totaal van 12.000 km. Mocht Bolsonaro daar een muur willen bouwen zoals Donald Trump tussen de Verenigde Staten en Mexico, dan zou er te weinig cement en beton beschikbaar zijn in Brazilië.

Bronnen: Estadão – Wikipedia

Illustraties: YouTube - Wikimedia