Bolso-Governadores-27082019

De verbale oorlog tussen de Braziliaanse president en zijn Franse collega lokt nog steeds verwarrende berichten uit in de Braziliaanse media. De Brazilianen werden wakker met het nieuws dat Bolsonaro de financiële hulp van de G7, een bedrag van R$ 83 miljoen, afwees zolang Macron zijn beledigingen niet intrekt. Anderzijds toonde de Braziliaanse leider geen enkele intentie om zijn verontschuldigingen aan te bieden voor de manier waarop hij neerbuigend reageerde op het uiterlijk van de Franse first lady. Later werd het nieuws (van de weigering om de financiële steun te aanvaarden) ontkend en zei de president: “Heb ik, president Jair Bolsonaro, dat gezegd? Ten eerste moet Macron de beledigingen intrekken tegenover mijn persoon. Hij zei dat ik een leugenaar ben. En dan zegt hij dat onze soevereiniteit van het Amazonegebied in vraag kan gesteld worden. Om verder te kunnen praten met Frankrijk, moet hij eerst die woorden intrekken. Eerst trekt hij zijn woorden in, daarna biedt hij de hulp aan, en zal ik antwoorden”.

Anderzijds lokten de uitspraken van de Franse president erg veel beroering uit op de sociale media. Bolsominions (aanhangers van de president) toonden plots massaal hun vaderlandsliefde en staken (bij wijze van spreken) hun middelvinger op naar Frankrijk.

Ook de militairen laten zich gelden en denken plots niet meer aan de meningsverschillen met de “Olavetes” (fanatieke aanhangers van de extreemrechtse goeroe Olavo de Carvalho). Die meningsverschillen draaiden vooral tussen vicepresident Hamilton Mourão, ex-minister Carlos Alberto Santos Cruz en voormalige legerleider, generaal Villas Bôas, enerzijds, en goeroe Olavo de Carvalho anderzijds. Plots is er wel een consensus tussen de militairen en de Olavetes.

Ex-commandant Villas Bôas twitterde: “Met een zelden eerder geziene duidelijkheid, zien we hoe andermaal een Europees land, deze keer Frankrijk via zijn president Macron, een aanval doet op de Braziliaanse soevereiniteit, objectief bekeken, een bedreiging inhoudend van het inzetten van militaire macht”, en: “De vraag in deze kwestie is waar Frankrijk het moraal vandaan haalt. Het is net zoals Ho Chí Minh zei: Frankrijk is het land van de verlichting, maar die vergeten ze mee te nemen wanneer ze op reis gaan”.

Olavo zelf reageerde ook: “De Franse president voert een test uit”, even later insinuerend “Hij is idioot genoeg om te geloven in zijn eigen bedoelingen”.

Minister (van Buitenlandse Zaken) Ernesto Araújo zei dat het ganse verhaal van de branden in het Amazonegebied en de milieucrisis “het gevolg is van het commerciële akkoord, afgesloten tussen de EU en Mercosul”: “De lobby van de Europese landbouwers reageerde op de dreigende invoer van Braziliaanse landbouwproducten. Dit alles werd gecombineerd met de NGO’s, links georiënteerd, ‘artiesten’, ontevreden met de intrekking van hun budgetten. En dat allemaal ten nadele van de Brazilianen”, aldus de minister.

Bron

Foto boven: President Jair Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, stafchef; Fernando Azevedo, minister van landsverdediging; Ernesto Araújo, Minister van Buitenlandse Zaken; Ricardo Salles, minister van Milieu, en de gouverneurs van alle deelstaten van het Amazonegebied, vanmorgen tijdens een vergadering over de situatie in het betrokken gebied.

Foto: Marcos Corrêa - PR