Palestras

President Bolsonaro dreigde er in het voorbije weekend mee om geen interviews meer toe te staan aan de pers indien zij het zouden nalaten om melding te maken van een zaak waar hij commentaar op gaf. Het blijkt echter dat die commentaar niet helemaal klopt met de feiten. De president verdraaide enigszins de informatie die bijna twee jaar geleden gepubliceerd werd door de website The Intercept.

Het was oktober 2017 toen daar een reportage verscheen over een audit in de uitgaves van Senac-RJ (Serviço Nacional de Aprendizagem do Comêrcio do Rio de Janeiro) m.b.t. gevoerde publiciteit en voordrachten in 2016. In die uitgaves werden 15 voordrachten geïdentificeerd, gegeven door de journalist Merval Pereira, van de krant O Globo en het TV-kanaal Globo News, voor een totaal bedrag van R$ 375.000, hetzij R$ 25.000 per voordracht.

Merval geeft regelmatig kritiek op de regering in zijn columns, en werd hierdoor uiteindelijk het doelwit van de president die beweerde dat de journalist R$ 375.000 incasseerde voor één voordracht. Vlak daarna zei hij dat hij geen interviews meer zou toestaan aan “gans de pers” indien zij deze informatie niet correct zouden weergeven. Hij voegde er ook aan toe dat dit slechts één geval was, dat hij over meer namen beschikte: “Ik vervolg niemand, maar overheidsgeld besteden aan voordrachten, dat is te gek om los te lopen. En dan maar kritiek geven. Dat mag, maar je moet wel neutraal blijven” (nogal moeilijk om te combineren).

De andere kant

Merval-PereiraMerval Pereira (foto) antwoordde de president in zijn column van gisteren. Hij gaf toe dat hij gecontracteerd werd door Sebrae. De som van R$ 375.000 was bedoeld voor 15 voordrachten in het kader van een programma van Fecomêrcio do Rio, een project met de naam “Mapa Estratégico do Comércio”: “Het project voorzag 15 voordrachten in diverse steden van de staat Rio de Janeiro, met de bedoeling om de politieke en economische perspectieven te analyseren in dat verkiezingsjaar. In werkelijkheid kreeg ik dat bedrag van R$ 375.000 niet helemaal omdat het programma onderbroken werd. Uiteindelijk ging het om 13 voordrachten, geen 15. Iedere voordracht werd betaald d.m.v. een factuur, met betaling van de taksen. De betalingen werden ook netjes aangegeven bij mijn belastingaangifte. De voordrachten waren toegankelijk voor afgevaardigden uit de handelssector, industrie, opvoeding, lokale politici en studenten”.

Voordrachten

Dat voordrachten lucratief kunnen zijn, is bekend. The Intercept publiceerde vorige maand een artikel waaruit bleek dat procureur Deltan Dallagnol van plan zou geweest zijn om een firma te openen, samen met een collega (Roberto Pozzobon), enkel maar om vetbetaalde voordrachten te geven, profiterend van het “netwerk en de bekendheid” die hij bekwam door zijn werk in het Lava Jato onderzoek, om winst te maken. In werkelijkheid kwam het nooit zover.

Ook ex-president Lula gaf een reeks voordrachten na zijn aftreden, en die legden hem geen windeieren. Lils Palestras, het bedrijf dat hij hiervoor oprichtte, factureerde 27 miljoen reais in 4 jaren. Het ging om 72 voordrachten, gemiddeld elk aan US$ 200.000 (vandaag R$ 820.000) om ongeveer een half uur lang te luisteren naar Lula. De voordrachten werden betaald door o.m. Odebrecht, Andrade Gutierrez, Queiroz Galvão, OAS en Camargo Correa, bedrijven die betrokken zijn in het Lava Jato onderzoek. Ze vonden plaats in o.m. Venezuela, Angola, Mozambique, Indië, Dominicaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea, Nigeria, en ook in Brazilië zelf, tussen 2011 en 2015. De ganse lijst is hier te vinden.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons