Embraer-190

Zoals eerder aangekondigd door president Bolsonaro, maakte de BNDES gisteren een lijst bekend van 134 bedrijven die een lening afsloten met deze bank (Banco Nacional de Desenvolvimento Económico e Social) tussen 2009 en 2014 om een straalvliegtuig aan te kopen bij vliegtuigbouwer Embraer. Een van deze bedrijven is Brisair Serviços Técnicos e Aeronáuticos Ltda, van de TV-presentator Luciano Huck. Hij leende hiervoor R$ 17 miljoen bij de bank in 2010. De jaarlijkse intrestvoet werd vastgelegd op 3%, de afbetalingstermijn op 114 maanden. Ter vergelijk: een doodgewone arbeider die een klein autootje wil kopen in Brazilië en hiervoor afhankelijk is van een financiering, betaalt jaarlijks 20 tot 22% aan intresten.

Wat er aan vooraf ging

Luciano Huck zei vorige week woensdag, tijdens een voordracht voor 300 jongeren in Vila Velha (Espírito Santo): “Er zijn mensen die zeggen dat er geen honger meer bestaat in Brazilië, maar daar heb ik nog niets van gemerkt”, en, “Jair Bolsonaro is nog maar eens een vergissing van de Brazilianen. Met alle respect voor deze regering, verkozen op een democratische manier, maar ik denk niet dat hij (Bolsonaro) het eerste hoofdstuk vormt van een vernieuwing, maar wel het laatste hoofdstuk van datgene wat fout liep. Mensen lijden honger in dit land, en toch zijn er nog lui die beweren er geen honger meer bestaat in Brazilië. Zien zij dat niet? In Brazilië zijn er 7 miljoen mensen die moeten toekomen met R$ 2 per dag. Is dat rechtvaardigheid? Neen, dat is het niet. Je kan niet praten over meritocratie wanneer de school van de armen niet dezelfde is als die van de rijken. Opvoeding is prioriteit nummer 1, en ook 2 en 3″.

President Bolsonaro gaf een dag later commentaar op de uitspraken van Huck zonder daarbij zijn naam te vermelden. Hij deed dat door te verwijzen naar de veronderstelde ‘zwarte doos’ van de investeringsbank BNDES (Banco Nacional de Desenvolvimento Económico e Social), zeggende dat hij “alles zal onthullen wat hij uitspookte”, refererend naar de aankoop van een privé jet door Huck, via een financiering door de BNDES: “Maandag zal het eerste deel van die zwarte doos onthuld worden, mensen die een privé straalvliegtuig aankochten. Allemaal eigenaars van een privé jet, allemaal vriendjes van de koning. Mensen die rondbazuinen dat we ons in het laatste hoofdstuk bevinden in de mislukking van Brazilië – ik ben een optie voor 2022. Dat kan best zijn, maar wij gaan aantonen wat jij uitspookte”.

PPHuc

De BNDES benadrukte dat de kredietlijn in 2009 in het leven werd geroepen, als onderdeel van het PSI (Programma de Sustentação do Investimento). Hierbij werden erg lage intrestvoeten gehanteerd. In februari van vorig jaar, toen de naam van Huck genoemd werd als mogelijke presidentskandidaat, publiceerde de krant Folha de São Paulo een reportage over deze operatie. Huck reageerde toen door te stellen dat het om een programma ging van de BNDES om de nationale industrie te stimuleren, en dat dit de reden was waarom de vliegtuigen van Embraer gefinancierd werden.

Naast Luciano Huck staan op de lijst ook bedrijven, gelinkt aan gouverneur João Doria (die via Doria Administração de Bens, R$ 44 miljoen ontleende in 2010); het vleesbedrijf JBS (van de broers Wesley en Joesley Batista) (R$ 39,7 miljoen); Michael Klein (Grupo CB – R$ 77 miljoen); en de familie Moreira Salles (bankiers – R$ 75,5 miljoen), naast anderen.

De regering van São Paulo liet weten via een nota dat er niets onregelmatig is aan deze financieringen: “Embraer verkocht tientallen jets aan de zakenwereld, zowel aan Braziliaanse als aan buitenlandse bedrijven, gefinancierd door de BNDES, hiermee werkgelegenheid scheppend en inkomsten via belastingen, en daar is niets verkeerd aan”.

JBS liet weten dat “de financiering verliep volgend de wettelijke normen en de parameters zoals uitgestippeld in het programma Finame van de BNDES”. De raadgevers van Michael Klein zeggen dat “de zakenman het vliegtuig aankocht van het bedrijf CB Air, in de loop van 2015, en de financiering van de koper tegenover de BNDES onder zijn verantwoordelijkheid nam”.

Luciano Huck noch de familie Moreira Salles reageerden tot nog toe op het nieuws.

Embraer stelt 18.500 mensen tewerk, waarvan 16.000 in Brazilië. De hoofdzetel is gelegen in São José dos Campos (São Paulo). Het bedrijf heeft filialen in China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Portugal en Singapore.

Bron

Foto: Antônio Milena - Agência Brasil / Facebook