Palocci-Lula

Het tijdschrift Veja weet vandaag te melden dat ex-minister Antonio Palocci concrete bewijzen indiende m.b.t. het gerechtelijk akkoord dat hij eerder afsloot. Palocci onthult dat enkel al de arbeiderspartij PT 270,5 miljoen reais incasseerde om zijn politieke campagnes te financieren, tussen 2002 en 2014.

Het gaat om schenkingen, een deel daarvan correct aangegeven, een ander deel niet, van grote bedrijven in ruil voor verstrekte gunsten, aldus de ex-petista.

Palocci associeert iedere schenking aan een welbepaalde gunst die, volgens hem, werd verleend aan het bedrijf die de schenking deed. Een groot deel van deze overeenkomsten werden gerealiseerd door Palocci, i.s.m. ex-schatbewaarder van de partij, João Vaccari.

Het is de eerste maal dat een officieel document van het Supremo (Tribunal Federal) concrete bewijzen aantoont m.b.t. het gerechtelijk akkoord, afgesloten tussen de ex-minister en de federale politie, en gehomologeerd door minister Edson Fachin, chef van het Lava Jato onderzoek bij het STF.

Vertrekkende van dit document (van 8 pagina’s), wordt het duidelijk dat het akkoord van Palocci bij het STF 23 aanhangsels bevat, gaande over 12 politici waaronder ex-ministers van staat, parlementairen en ex-parlementairen, naast een aantal grote bedrijven. Het gaat in totaal over 16 bedrijven en financiële instellingen, publieke zowel als private instellingen. Palocci heeft het in zijn bekentenis over een totaal van 330 miljoen reais, slaande op alle mogelijke criminele transacties. Een groot deel daarvan ging naar de PT en naar parlementairen.

In aanhangsel nummer 12 van zijn getuigenis onthult Antonio Palocci dat Gleisi Hoffmann, de huidige voorzitster van de PT, een totaal van 3,8 miljoen reais kreeg van drie verschillende aannemers, voor haar verkiezingscampagne in 2010 toen zij verkozen werd als senator voor de staat Paraná. Het tijdschrift Veja onthulde reeds in 2017, toen Palocci nog onderhandelde over een gerechtelijk akkoord met de task force (Lava Jato) in Curitiba, dat de aannemer Camargo Corrêa 1 miljoen reais schonk aan Gleisi, om de operatie ‘Castelo de Areia’ bij het STF te neutraliseren. Odebrecht zorgde voor 2 miljoen reais, via ‘caixa dois’, en OAS, bekend van het triplex-appartement in Guarujá en de sítio in Atibaia (beiden bestemd voor Lula), sluisde R$ 800.000 door naar Gleisi.

Of dat nog niet genoeg is, staan er ook nog andere namen op het lijstje:

Fernando Pimentel (PT – ex-gouverneur Minas Gerais) – R$ 2 miljoen – Camargo Corrêa
Tião Viana (PT – ex-gouverneur Acre) – R$ 2 miljoen – Odebrecht
Lindbergh Farias (PT – ex-senator) – R$ 3,2 miljoen – Odebrecht

Verder worden er bombastische verhalen bevestigd over Lula en zijn opvolgster, Dilma Rousseff, eerder al gepubliceerd door hetzelfde tijdschrift, zoals de steun van de voormalige Lybische leider Moammar al-Qadhafi in 2002 waardoor Lula erin slaagde om verkozen te worden. Het zou gaan om een schenking van 1 miljoen dollar, destijds voor een waarde van 3,5 miljoen reais.

Bron

Foto: Facebook