Bolso-Imprensa

President Bolsonaro zei vandaag dat hij Fernando Santa Cruz, de vader van de huidige voorzitter van de OAB (orde van advocaten), Felipe Santa Cruz, niet beledigde toen hij eerder deze week verklaarde dat hij de verdwijning van de toenmalige linkse militant (in 1974) kon uitleggen.

“Wat is er dan zo erg aan datgene wat ik zei tegen jullie (de pers)? Geef daar eens antwoord op. Ik heb gesproken over datgene wat mij in die tijd ter kennis kwam. Heb ik zijn vader beledigd? Neen, ik heb hem niet beledigd. Het ging enkel over wat ik toen te weten kwam, daarover ging het en meer niet”, aldus de president.

Op dezelfde dag dat hij de polemische uitspraak deed over de vader van Felipe Santa Cruz, zei hij ook dat Fernando om het leven gebracht werd door leden van zijn eigen weerstandsgroep, omwille van interne meningsverschillen.

De OAB voorzitter schakelde het hoogste gerechtshof STF in (dat gisteren zijn werkzaamheden hervatte) om uitleg te vragen over de verklaringen van Bolsonaro. Minister Luís Roberto Barroso stelde een termijn in van 15 dagen opdat de president “eventuele onduidelijkheden of twijfels zou ophelderen, omtrent de termen die hij gebruikte”.

Bolsonaro (die niet verplicht kan worden om hierop te antwoorden): “Ik heb geen enkele verplichting om uitleg te geven aan het STF, maar het volstaat om te herhalen wat ik tegen jullie (de pers) zei”.

De president voegde eraan toe dat hij enkele video’s zou sturen naar het STF, opnames van de bewuste verklaringen, met de nodige transcripties: “Ondanks dat ik dat niet verplicht ben, zal ik uitleg geven. Ik heb helemaal niets teveel gezegd, en zal de video laten afleveren”.

Hij eindigde zijn commentaar tegenover de journalisten door te zeggen “De waarheid kwetst, doet pijn. Ik betreur de dodelijke slachtoffers aan beide kanten, maar dat zou niet gebeurd zijn indien die groepen destijds niet het communisme hadden willen invoeren in Brazilië.”

Bron

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil