Mordaca

Minister/rechter Marco Aurélio Mello van het hoogste gerechtshof STF is erg geschrokken van het verbaal temperament van president Bolsonaro: “Vreemde tijden. Waar gaat dit eindigen?”

In zijn meest recente moment van geïrriteerdheid suggereerde Bolsonaro dat Fernando Santa Cruz, vader van de huidige voorzitter van de orde van advocaten (OAB), Felipe Santa Cruz, vermoord werd door militanten van zijn eigen (linkse) weerstandsgroep, na zijn aanhouding tijdens de militaire dictatuur, in 1974, dit omdat hij er van verdacht zou zijn om dubbelspel te spelen.

Marco Aurélio Mello kwam met een heterodox voorstel om dergelijke uitspraken van de president te voorkomen: “Het zal volstaan om hem een muilkorf om te binden”. Hij deed deze uitspraak tijdens een interview met blogger Tales Faria (UOL). Een andere minister van het STF verklaarde onder voorwaarde van anonimiteit: “Het ergste is het slechte voorbeeld, het verbinden van politiek succes aan onbeschaafdheid en grove uitspraken. Langs de andere kant zou dit een voorbeeld kunnen zijn van hoe het niet moet. De walging, volgend op zijn uitspraak, is algemeen”.

Zes dagen geleden, op 24 juli, vaardigde de speciale commissie voor dode en vermiste politici een attest uit over de dood van Fernando Santa Cruz de Oliveira. Het document bevestigt dat “hij waarschijnlijk om het leven kwam op 23 februari 1974 in Rio de Janeiro, een niet natuurlijke dood, gewelddadig, veroorzaakt door de Braziliaanse staat, in de context van systematische en algemene vervolging van mensen die geïdentificeerd werden als leden van de oppositie tegen de militaire dictatuur van 1964 tot 1985”.

Ex-politiechef Cláudio Guerra, destijds werkend bij DOPS (Departamento de Operações Políticas e Sociais), getuigde voor de Comissão Nacional da Verdade (Nationale Commissie voor de Waarheid) dat hij het lichaam van Fernando Santa Cruz en negen andere politieke gevangenen verbrandde in een oven van een suikerriet bedrijf in Campos, een stad ten noorden van Rio de Janeiro.

Hoe kwam het zo ver?

De federale politie keerde het leven van Adélio Bispo de Oliveira (de man die een aanslag pleegde met een mes op Jair Bolsonaro, vorig jaar tijdens zijn verkiezingscampagne, in Juiz de Fora – MG) reeds ondersteboven. Het werd tot nog toe niet bewezen dat Adélio hiertoe aangezet werd door politieke tegenstanders. Het gerecht concludeerde uiteindelijk dat de man geestesziek is en veroordeelde hem tot opsluiting in een instelling voor geestelijke gestoorden, zonder een termijn te bepalen om hem vrij te laten. Bolsonaro had tegen die uitspraak in beroep kunnen gaan, maar deed dat niet. Hij blijft echter volhouden dat hij het slachtoffer was van een complot van links, om hem uit te schakelen. In deze context vroeg hij zich luidop af “waarom de OAB de toegang tot de telefoon van de duurbetaalde advocaat van Adélio belette”: “Wat is de bedoeling van de OAB? Wie is eigenlijk deze OAB? Als, op een dag, de voorzitter van de OAB meer wil weten over de verdwijning van zijn vader tijdens de militaire periode, dan zal ik hem dat uitleggen. Niet mijn versie, maar door datgene wat ik weet dankzij mijn eigen levenservaring kunnen er bepaalde conclusies getrokken worden. Zijn vader was lid van de groep ‘Ação Popular’, een van de meest gewelddadige en bloeddorstige weerstandsgroepen in Pernambuco, en verdween uiteindelijk in Rio de Janeiro”.

Bolsonaro ging zo ver om het verhaal een tweede keer te brengen, tijdens een ‘live’ op Facebook, gezeten in een kappersstoel. Zijn verklaringen zorgden voor erg veel weerklank en afkeer, zelfs in rechtse kringen.

Bron

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil