JB

In de visie van de Spaanse socioloog Manuel Castells, is Brazilië onder de regering van Jair Bolsonaro op weg naar een “subtiele dictatuur”, omdat hij het onderwijs wil ontmantelen en de bevolking in de richting duwt van ideeën die tegengesteld zijn aan de mensenrechten.

Castells zei dat eerder deze week tijdens een seminarie, georganiseerd door de stichting Getúlio Vargas (FGV) in Rio de Janeiro: “Een subtiele dictatuur, beheerd via de sociale media, bereikt d.m.v. de ontmanteling van het onderwijs, zorgt ervoor dat de bevolking verkeerd geïnformeerd wordt, te weinig opgevoed en veel meer manipuleerbaar is”.

“Jullie betreden op dit moment een moderne dictatuur van informatica, zoals ik dat noem, een subtiele dictatuur waarin de verbeelding van de Braziliaanse bevolking in volledig tegengestelde richtingen geduwd wordt dan die van mensenrechten, wederzijds respect en vrijheid”, aldus de socioloog.

Voor Castells promoveert de regering Bolsonaro een proces van afbraak van alles wat toeliet dat Brazilië zich kon afzetten van de militaire dictatuur: “Het enige nuttige instrument is de capaciteit van de mens om zijn eigen criteria te bepalen, zijn eigen mening, eigen waardes, en om weerstand te bieden”.

Voor de Spaanse socioloog en economist is, in deze tijden van informatie via sociale netwerken, Brazilië niet de enige. In deze context ziet hij een tendens van demagogische manipulatie van de burgers waarin hij ook figuren insluit als Donald Trump (USA), Mattei Salvini (Italië) en het Brexit proces, in Groot Brittannië: “Jullie (Brazilianen) zijn niet de enige benadeelden. Wat er gebeurt in Brazilië maakt deel uit van een veel breder proces waarin negatieve gevoelens m.b.t. de mensenrechten overheersen”, zo verklaarde hij.

Castells argumenteert dat de heersende machten zich altijd baseren op de controle van informatie en communicatie waardoor de gedachten van de burgers gemanipuleerd worden, alsmede de emoties, via dwang en overreding.

Anderzijds vindt hij dat macht die onderhouden wordt door dwang, erg zwak is omdat er “altijd manieren bestaan om te ontsnappen aan die dwang”. Volgens Castells bestaat er geen permanente dominatie omdat “de mensen vrij zijn en kunnen reageren”.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR