Ouro-Preto

Na het bericht van gisteren dat het stadje Paraty en de regio van het eiland Ilha Grande (beide in de deelstaat Rio de Janeiro) opgenomen werden in de werelderfgoedlijst van Unesco, wijzen sommigen op de ontnuchtering, met name de teleurgang van andere Braziliaanse natuurlijke en culturele rijkdommen die reeds eerder in die lijst werden opgenomen.

Het stadje Ouro Preto (in Minas Gerais, foto boven) heeft te maken met een verwaarlozing en afbrokkeling van de kerken, Olinda (Pernambuco – Recife) lijdt onder een toenemend geweld en in de deelstaat Piauí ontbreekt het aan fondsen om een archeologische site te onderhouden.

Diverse natuurlijke en historische attracties hebben te lijden onder een gebrek aan investeringen, en aan stedelijk geweld dat ook stilaan begint door te dringen op dergelijke plaatsen.

Het stadje Ouro Preto was de eerste om opgenomen te worden in die lijst, in 1980. Maar er zijn moeilijkheden om het koloniale patrimonium te behouden in een goede staat. De kerk Igreja de Bom Jesus de Matosinhos is daar een voorbeeld van: de kerk is sinds 2014 ontoegankelijk omwille van restauratiewerken. Het plafond dreigt in te storten, en de muur van het kerkhof, liggende tegen een helling, begaf het reeds. De kerk herbergt een sculptuur, gemaakt door de beeldhouwer Aleijadinho (1738-1814). De kostprijs van de restauratiewerken worden geschat op R$ 4 miljoen.

Het stoffelijk overschot van de kunstenaar werd begraven in de kerk Nossa Senhora da Conceição de Antonio Dias. Het bezoek is gelimiteerd omwille van de restauratiewerken, geschat op R$ 7,6 miljoen.

De werken in beide kerken werden reeds gepland in 2009, maar het einde is nog niet in zicht.

De toename van het aantal inwoners, toeristen en voertuigen in het stadje, bekend voor de vele feesten, vormt een ander obstakel om het verleden en het heden in evenwicht te brengen. Volgens het gemeentebestuur werd er een nieuwe wijk in het leven geroepen om bewoners aan te trekken en om het historisch centrum te verlichten. Het aantal voertuigen in dat centrum zal beperkt worden.

Pernambuco

OlindaOlinda, zicht op de oceaan vanop de top van de wijk.

In Olinda, het koloniale symbool van de noordoostelijke staat Pernambuco, is er een heus veiligheidsprobleem. Inwoners en bezoekers van het historisch centrum durven nauwelijks de straat opgaan ’s avonds. De politie zegt dat ze veel patrouilleert en dat er ook veel camera’s geplaatst werden.

Piauí

Serra-da-Capivara-01

In het binnenland van Piauí is er een ernstig probleem door de beperking van geldelijke middelen voor het onderhoud van het nationale park Serra da Capivara (foto boven), een nationaal patrimonium sinds 1991. Het gebied herbergt sommige van de belangrijkste rotstekeningen van Amerika (foto hieronder). Eerder werd het park onderhouden door 152 medewerkers; vandaag zijn er slechts zeven, louter uit geldgebrek.

Serra-da-Capivara

Het valt te vrezen dat dit alles niet meteen een prioriteit vormt voor de huidige regering die meer aandacht heeft voor zijn eigen ideologische achtergrond dan de werkelijke noden van dit immense land, inclusief het behoud van de natuurlijke en culturele rijkdommen.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons - Link2Brazil