Abraham-Weintraub

Minister van onderwijs Abraham Weintraub (foto) publiceerde vanmorgen een bericht op Twitter, wellicht met de bedoeling om een grapje te maken over de Braziliaanse militair die gisteren in Spanje aangehouden werd met 39 kilo cocaïne in zijn koffer, in een vliegtuig van FAB (Força Aérea Brasileira – de Braziliaanse luchtmacht). Hij schreef: “In het verleden vervoerde het presidentiële vliegtuig al eerder drugs, met een grotere hoeveelheid. Kent er iemand het gewicht van Lula en Dilma?” . Niet iedereen kon er mee lachen.

Zijn commentaar lokte meteen een debat uit via de sociale media waarbij de uitdrukking “minister van onderwijs” hoog scoorde in de trend van de topics. Nogal wat internetgebruikers klasseerden de tweet van Weintraub als “kinderachtig”, “ongelukkig”, “ongelooflijk”, “immoreel” en “niet passend bij het ambt van minister”.

Fab-Embraer-190

De militair in kwestie, sergeant Manoel Silva Rodrigues, maakte deel uit van het gevolg van president Jair Bolsonaro, op reis naar Tokio voor een bijeenkomst van de Groep van Twintig. Het vliegtuig, een Embraer 190 (foto) waarin dat gevolg meereist, wordt gebruikt als reservetoestel van het presidentiële vliegtuig; m.a.w. het gevolg zat niet samen in hetzelfde toestel als Bolsonaro die dinsdagavond al vertrok vanuit de hoofdstad Brasília.

De Spaanse Guarda Civil liet weten dat er 39 kg cocaïne gevonden werd in de koffer van de militair, verdeeld over verschillende verpakkingen, elk met ongeveer 1kg van het goedje. Er was niet eens moeite gedaan om de drugs te verbergen. De sergeant werd aangehouden en de rest van het gevolg kon zijn reis verderzetten.

De president twitterde dat hij de opdracht gaf aan minister van landsverdediging Fernando Azevedo e Silva tot medewerking aan de Spaanse politie. In een andere tweet vroeg hij dat de militair in kwestie ernstig gestraft zou worden: “Ondanks dat hij niet direct deel uitmaakt van mijn ploeg naaste medewerkers, is zijn daad onaanvaardbaar. Ik heb een onmiddellijk onderzoek geëist en een ernstige straf voor de verantwoordelijke die drugs smokkelt in een vliegtuig van de Braziliaanse luchtmacht. Wij kunnen een dergelijk gebrek aan respect voor ons land niet tolereren!”

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil / Flickr - Aero Icarus