Gomes---Lula

Het tweede panel van het STF heeft nu toch besloten om vandaag nog te beslissen over het lot van Lula, dit nadat minister Gilmar Mendes voorstelde om de ex-president in vrijheid te stellen, in afwachting van het oordeel over het habeas corpus verzoek waarover u hier meer leest.

Ciro Gomes

Tijdens een interview, vandaag toegestaan aan het radioprogramma Morning Show (Jovem Pan), werd ex-president Lula opnieuw aangevallen door Ciro Gomes (PDT): “Als er één Braziliaan is die weet dat Lula niet onschuldig is, dan ben ik dat wel. Omdat ik dicht bij hem stond. Een deel van de informatie waar ik over beschik, zal ik meenemen in mijn graf, omdat het over vertrouwelijke onderwerpen gaat”, zo zei hij.

En hij zei meer: “Ik weet dat Lula wist dat Michel Temer corrupt was en hem niettemin in de lijn van de opvolging plaatste. Ik weet ook dat hij ervan op de hoogte was dat Eduardo Cunha een dief was en Furnas (Furnas Centrais Elétricas S.A) in zijn handen stopte. Ik kreeg hierdoor ruzie met Lula en het was daarna dat hij (Cunha) geld roofde om volksvertegenwoordigers af te kopen en om zich te laten verkiezen als Kamervoorzitter. Ik ben er ook van op de hoogte dat Lula perfect wist wat er gebeurde bij Petrobras, omdat ik hem op de hoogte stelde van wat er gebeurde met Transpetro, Sérgio Machado en Eunício de Oliveira. Als er dus iemand weet dat Lula allesbehalve onschuldig is, dan ben ik dat wel”.

Anderzijds bevestigde Gomes de versie van de arbeiderspartij (PT) dat de veroordeling van Lula m.b.t. het triplex appartement in Guarujá “zwak” is: “In het geval van de sítio in Atibaia is de veroordeling duizendmaal steviger. En dat is het voornaamste pricipe van het strafrecht: er bestaat geen misdaad zonder een voorafgaande wet die bepaalt wat een misdaad is. Lula wordt ervan beschuldigd om het appartement in Guarujá te hebben aangenomen als omkoopgeld. Maar als er over bewijzen moet gepraat worden: die zijn er niet”.

Gomes verklaarde tenslotte dat hij noch pro-Lula is, noch contra, maar benadrukte nogmaals dat de eerste veroordeling niet strookt met het Braziliaanse rechtssysteem.

U kan het volledige interview beluisteren via deze pagina waar een video opname van het interview staat.

Foto's: Agência Brasil / Facebook