Juarez-Aparecido-de-Paulo-C

Vrienden maken in Brazilië is gemakkelijk, vijanden ook. President Bolsonaro is goed op weg om een meester te worden in het tweede. Naast eerdere ontslagen (Gustavo Bebianno, generaal Santos Cruz, de president van de BNDES, economist Joaquim Levy, werd vorige week vrijdag tijdens een ontbijt met journalisten, ook het ontslag van generaal Juarez Aparecido de Paulo Cunha, president van de Braziliaanse Post, op een virtuele manier aangekondigd. Cunha verscheen gisteren maandag echter gewoon op zijn werk als altijd. In plaats van de lades van zijn bureel te ledigen, trok hij naar het auditorium en zei er tegen de aanwezigen dat hij niet van plan is om op te stappen vooraleer hij officieel op de hoogte gesteld wordt van dat ontslag.

“Ik vertrek pas na de officiële overhandiging van het ontslag. Zolang dat niet gebeurt, blijf ik gewoon hier”. Hij eindigde zijn voordracht met de pet van een postbode op zijn hoofd, geapplaudisseerd door zijn toehoorders. Het evenement, waarop de pers niet uitgenodigd was, ging net over dat onderwerp waarop Bolsonaro zich baseerde op de generaal de laan uit te sturen: de privatisering van het staatsbedrijf. De president zei tegen journalisten dat hij de verkoop van het bedrijf had aangekondigd, en dat Cunha het tegenovergestelde ging beweren in het parlement, zich gedragende als een vakbondsman.

Correios-Cunha-SeloOp de vooravond van de aankondiging van het ontslag door Bolsonaro, werd een postzegel voorgesteld door de ‘Superintendência dos Coreios do Amazonas’ in aanwezigheid van de generaal. Op de zegel staat een foto van Cunha, met het gebouw van de Post in Manaus en het Teatro Amazonas op de achtergrond. Er werden slechts twaalf exemplaren van deze zegel gedrukt. Volgens de Post werden andere medewerkers en personaliteiten eerder ook al bedacht met het eerbetoon, bijvoorbeeld de eerste minister van Israël Benjamin Netanyahu. Van Bolsonaro werd nog geen zegel uitgegeven.

Uren na het evenement in het auditorium van de Post zei generaal Otávio do Rêgo Barros, woordvoerder van de president, dat Bolsonaro nog niet beslist had wanneer het ontslag officieel bekend wordt gemaakt, noch wie de plaatsvervanger zal zijn.

Cunha benadrukte de geplande privatisering in zijn toespraak, volgens hem een belofte die de president maakte tijdens zijn verkiezingscampagne, een belofte die hij moet houden. Hij gaf ook toe dat dit een lang proces kan worden, en mogelijk zelfs jaren kan aanslepen. Hij zei dat hij zich verbonden had om te strijden tegen die privatisering, maar slechts tot op zekere hoogte: “Eens er een beslissing genomen wordt, dat valt dit onder de verantwoordelijkheid van de regering. Aangezien het voornemen vaststaat, is het beter om de onderzoekers m.b.t. deze privatisering goed te ontvangen, een kwestie van ‘de schade te beperken’ en om onze belangen te verdedigen”, aldus Cunha die niet naliet om het moraal van de aanwezigen omhoog te krikken: “De Post houdt er niet mee op, niemand zal dit bedrijf opdoeken en alle werknemers ontslaan. Laten we sereen blijven, dit op een natuurlijke manier aanpakken zonder stress”.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil