Tres-Pinos

Het design van de stekker met drie pinnen dat zowat door tien op tien Brazilianen afgewezen werd, kende zijn lancering al in 1986, door de “International Electrotechnical Commission”. Die commissie stelt normen voor, maar is niet verantwoordelijk voor de uitvoering. Brazilië begon het model te bestuderen in 1994. Tot op vandaag wordt het model enkel toegepast in Zwitserland, Zuid-Afrika en… Brazilië. Het was de toenmalige president van het “Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia (Inmetro) Armando Mariante Carvalho Junior die de toepassing verplicht maakte met één pennetrek, voor 196 Brazilianen (in het jaar 2000) die hiermee samen 1,4 miljard zouden uitgeven in de daaropvolgende jaren om de miljoenen woningen, appartementen en andere gebouwen te voorzien van de nodige infrastructuur om te voldoen aan die nieuwe normen.

Plots mochten de fabrikanten van elektrische huishoudtoestellen e.d. geen producten meer leveren zonder een stekker met drie pinnen. Iemand verdiende er zeker veel geld mee, maar niet João Modaal. De verplichting werd realiteit onder de regering Dilma Rousseff, maar zette weinig zoden aan de dijk omdat vele gebouwen niet eens over een aarding beschikten. De reacties waren dan ook geen verrassing. Hieronder enkele plaatjes die toen al circuleerden op de sociale media.

Tres-Pinos-Porra

De huidige regering liet weten dat een omkeer van de norm bestudeerd wordt. Het is duidelijk dat ook hier gemikt wordt op het uitwissen van zowat alles wat ooit werkelijkheid werd onder de PT-regimes, en niet zozeer omdat de Brazilianen er beter van worden. De technische directeur van het ABNT (Associação Brasileira de Normas Técnicas), Guilherme Tolstoy, klasseert de mogelijke ingreep als een achteruitgang. Hij benadrukt dat, ondanks de vele moeilijkheden en kosten om het nieuwe patroon in te voeren, er studies bestaan in het voordeel van het gebruik van stekkers met drie pinnen: “Was het een moeilijke transformatie? Heel zeker. Was er veel werk mee gemoeid? Jawel. Maar we kunnen de wijzigingen technisch onderbouwen. Ik zou willen weten wat de technische redenen zijn om het patroon weer om te keren. Die zijn er gewoon niet”, aldus Tolstoy die verwijst naar de veiligheid van het model: “Het is vandaag onmogelijk om een elektrische schok op te lopen via een stekker met drie pinnen. Het zou een chaos worden om dat weer allemaal te veranderen”. En verder:

“Hoeveel werd er in de jongste jaren gebouwd in Brazilië met de toepassing van dit model? Alle fabrikanten van elektrische toestellen leveren hun producten nu met dit model. Hoe kan ik dit nu weer allemaal omkeren”, zo vraagt hij zich af.

De regering zegt dat de maatregel een impact zou hebben op de productiviteit omdat de import van buitenlandse producten hierdoor zou bemoeilijkt worden. Tolstoy gaat hier niet mee akkoord en zegt dat het uiteindelijk de consument is die de regels moet bepalen: “Wie wil exporteren naar Brazilië voorziet zijn producten van een stekker met drie pinnen. Exporteren is niet verboden. Het is gewoon een kwestie van aanpassen aan de Braziliaanse regels”, zo vindt hij.

Bron

Foto's: Facebook, Instagram