Petrobras-Gas

Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras ontdekte in de deelstaat Sergipe een enorme voorraad natuurlijk gas, dit sinds de ontdekking van het massale olieveld pré-sal in 2006, voor de kust van Rio de Janeiro. Van de zes ontdekte velden wordt verwacht dat er dagelijks 20 miljoen kubieke meters (natuurlijk) gas kan gewonnen worden, het equivalent van 1/3 van de totale productie in Brazilië. De ontdekking zou 7 miljard reais aan inkomsten betekenen voor Petrobras en aanverwante bedrijven. De regering oordeelt dat de ontdekte gasvoorraad ervoor kan zorgen dat het plan “choque de energia barata” (schok van goedkope energie) eindelijk uit de kast kan gehaald worden. Dit plan, bedoeld om de gasprijs met 50% te verminderen en om een re-industrialisatie van het land op te starten, werd eerder aangekondigd door minister van economie Paulo Guedes.

De regering gokt erop dat het goedkoopste gas van het land uit Sergipe zal komen. Eerst en vooral door de verhoging van de nationale productie, aldus bijdragend tot een vermindering van de kosten. Ten tweede door de intrede in de operatie van Petrobras rivalen als het Amerikaanse ExxonMobil die projecten heeft lopen in de regio. Tenslotte ook door de aanwezigheid van gasimportbedrijven die zullen strijden voor de uitstroominfrastructuur. Dit alles zal leiden tot een verlaging van de transportprijzen, resulterend in een lagere prijs voor de consumenten.

“Er zal concurrentie komen, en dat veroorzaakt een prijsverlaging”, aldus Márcio Felix, secretaris voor gas en petroleum in het ministerie van mijnen en energie. De regering mikt ook op een stimulatie van de economie in de betrokken regio. De sector gas en petroleum kreeg erg veel te leiden op de internationale markten door de onthullingen van het Lava Jato onderzoek die duidelijk maakten dat miljarden werden weggesluisd bij Petrobras.

Het potentieel in de regio Sergipe-Alagoas wordt erg hoog ingeschat door Felipe Kury, directeur van het ANP (Agência Nacional do Petróleo, Gás Natural e Biocombustíveis). Naast de zes velden, ontdekt door Petrobras, is hij ervan overtuigd dat er nog andere velden bestaan met voorraden gas en petroleum in die regio.

Volgens berekeningen zal Petrobras dit jaar nog 2 miljard dollars investeren om de nodige infrastructuur te bouwen in de velden, en een pijpleiding tot aan de kust. Tot op dit moment is er nog geen sprake van productie, enkel van exploratie.

De regering van de deelstaat Sergipe is, uiteraard, in zijn nopjes, en concentreert zich op het aantrekken van grote afnemers van natuurlijk gas naar de gemeente Barra dos Coqueiros, buurstad van de hoofdstad Aracajú, aan de kust. In dat stadje (met slechts 25.000 inwoners), omringd door stranden en moerassen, bereidt men zich voor op de constructie van een nieuw industriegebied. Aan belangstelling ontbreekt het niet: aan de ene kant de producenten, aan de andere de consumenten, aangetrokken door het goedkopere aanbod. De vooruitzichten zijn hoopgevend, niet in het minst m.b.t. de tewerkstelling.

Bron

Foto: Petrobras