Augusto-Bolso

Het is niet zo moeilijk om dagelijks nieuws te publiceren over Brazilië waarin ex-president Lula betrokken is. Vandaag was het weer prijs. Tijdens het ontbijt met journalisten in het presidentiële paleis haalde generaal Augusto Heleno (foto boven links), minister van het kabinet voor institutionele veiligheid, erg hard uit naar Lula, dit naar aanleiding van het zoveelste interview waarin de meest illustere gevangene van Curitiba de waarheid van de aanslag op Jair Bolsonaro (vorig jaar tijdens een campagne in Juiz de Fora – MG) in twijfel trok. Belangrijker dan dit verhaal echter, is het verloop van het voorstel van hervorming van de pensioenen, een onderwerp dat 200 miljoen Brazilianen aanbelangt, en ernstige gevolgen kan hebben op het moment dat de derde leeftijd bereikt wordt.

Dergelijke hervormingen raken de ziel (zeg maar de bankrekening) van de burgers: niemand wil zijn oude dag in armoede doorbrengen. Het probleem, tenminste zo zegt de regering en minister van economie Paulo Guedes, bestaat vooral in de ongelijkheden: een deel van de Braziliaanse bevolking stopt met werken op een leeftijd dat anderen nog 10 jaar moeten wachten, en incasseert maandelijks een pensioen dat 20 of 30 keer hoger ligt dan zij ‘die nog wat geduld moeten oefenen’, privileges die al lang niet meer van deze tijd zijn.

Het voorstel van de regering blijft maar aanslepen in de Kamer, en zoals het er nu naar uitziet zal het nog meer tijd vragen vooraleer het uiteindelijk goedgekeurd wordt door de dames en heren volksvertegenwoordigers (áls dat gebeurt), om vervolgens voorgelegd te worden aan de Senaat.

Samuel-Moreira

Gisteren werd het (aangepaste) voorstel voorgelezen door de ‘relator’ (Samuel Moreira – PSDB – foto) die toegaf aan de druk van ambtenaren en ook de kapitalisatie (waarbij werknemers zelf bijdragen tot hun pensioen) wegliet uit het voorstel. Naast de nogal idiote oppositie van links (die sowieso tegen stemt, het volstaat voor hen immers dat het gaat om iets wat niet van hen komt om het te torpederen), was dit voldoende voor Paulo Guedes om forse kritiek te uiten. En dat werd niet in dank afgenomen door de parlementairen die akkoord gaan met het voorstel zoals voorgelezen door de ‘relator’.

Guedes: “Indien de besparing door de hervorming slechts 860 miljard bedraagt (op een termijn van 10 jaren), dan zegt de relator het volgende: wij saboteren het voorstel van de nieuwe sociale zekerheid, wij houden van het oude systeem. We geven toe aan de druk van de lobby van ambtenaren, de geprivilegieerden”. De minister voegde eraan toe dat er op deze manier niet gedacht wordt aan toekomstige generaties.

De volksvertegenwoordigers die bereid zijn om het voorstel goed te keuren, menen dat Guedes niet begrijpt hoe moeilijk het is om te rommelen met de sociale zekerheid, politiek gezien. Zij zijn niet bereid om negatief beoordeeld te worden door hun kiezers omwille van een keuze waarbij twijfels bestaan over de efficiëntie, vooral m.b.t. tot een kapitalisatie. Vanuit de hoek van de ambtenaren is de druk op de parlementairen eveneens erg groot. Zij zeggen dat het zinloos is om een voorstel in te dienen in de Kamer dat toch geen kansen maakt op een goedkeuring omwille van dergelijke hindernissen.

Bolsonaro reageerde eveneens op het onderwerp (na de uitval van de generaal op de illustere gevangene waarop hij reageerde door te zeggen ‘Een gevangene hoort getuigenissen af te leggen, geen interviews): “De drie machten zijn onafhankelijk, de bal ligt nu in het wetgevende kamp. Onze basis is verschillend, wij gaan uit van een overtuiging. Gisteren hebben ze verscheidene elementen uit het voorstel gehaald, maar als wij de zaak willen forceren, dan wordt er misschien helemaal niets goedgekeurd. Toegeven op bepaalde vlakken is normaal, maar wel binnen de economische grenzen, al was het maar om aan te tonen dat wij ons huiswerk maken”.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR / Marcelo Camargo - Agência Brasil