Moro-Mendes

Minister/rechter Gilmar Mendes (STF) gaf kritiek op de toon van de uitgelekte gespreksfragmenten tussen Sérgio Moro en procureur Deltan Dallagnol via de website The Intercept. Volgens de minister tonen die boodschappen aan dat “Sérgio Moro de chef was van het Lava Jato onderzoek, noch meer, noch minder. Dallagnol, en dat is bewezen, is onbetekenend. Wie de operatie leidde was Moro”, aldus Mendes.

De magistraat van het STF wijst op de onmiddellijke gevolgen van het uitlekken van die boodschappen: “Volgens mij kan dit bijvoorbeeld leiden tot een annulatie van het proces tegen ex-president Lula”, verwijzend naar de fragmenten die wijzen op een samenwerking tussen Moro en Dallagnol in dit geval. Hij denkt zelfs aan een misdaad: “Een van de fragmenten zegt dat er een anonieme aanklacht kan gesimuleerd worden om een getuige op te roepen. Moro antwoordt hierop: formaliseer dat dan maar. Dat is een misdaad”, aldus Mendes die het heeft over een fragment waarin Dallagnol laat weten dat hij een bevelschrift zal opmaken, gebaseerd op ‘apocrief nieuws’ waarbij de bron geheim moet blijven volgens het openbaar ministerie: “Een aanklacht simuleren is niet alleen een gebrek aan ethiek, het is een misdaad”

Mendes zegt dat hij niet tegen de bestrijding van corruptie is, maar wel tegen wat hij bestempelt als het “Curitiba model”.

Moro wordt anderzijds verdedigd door president Bolsonaro: “Wat hij deed is onbetaalbaar. Hij bracht alles naar buiten, toonde de minder fraaie kant van de macht, de promiscuïteit van de macht m.b.t. corruptie. Petrobras ging bijna failliet, pensioenfondsen, de BNDES, om nog maar te zwijgen van de miljarden die werden overgeheveld naar communistische ‘kameraden’ en vriendjes van de ‘koning’ alhier. Moro heeft zijn plaats in de geschiedenis van Brazilië verdiend”. Bolsonaro voegde eraan toe dat niemand “bewijzen forceerde” in het proces waardoor ex-president Lula veroordeeld werd: “Is het dan normaal om te praten met illegale wisselagenten, met bandieten, met corrupten? Wij vormen één lijn aan deze kant om daar komaf mee te maken”.

Bolsonaro trekt ook de echtheid van de gelekte gespreksfragmenten in twijfel en zegt dat het om een criminele inbreuk gaat, of de boodschappen nu echt zijn of niet.

Sérgio Moro woonde gisteren een voetbalwedstrijd (CSA x Flamengo) bij in het stadion Mané Garrincha (Brasília), samen met Bolsonaro. Beiden werden er toegejuicht door groepen voetbalsupporters.

Bron 1Bron 2

Foto's: Antonio Cruz - Agência Brasil / Isaac Amorim / AG.MJ