Paulo-Rigo-X-Sergio-Moro

In het licht van de uitgelekte gespreksfragmenten tussen de voormalige rechter Sérgio Moro en de procureurs van het Lava Jato onderzoek, zegt regisseur José Padilha dat zijn visie op de zaak wijzigde, en dat hij Moro anders zou voorgesteld hebben in de Netflix serie O Mecanismo, indien hij eerder zou beschikt hebben over deze informatie. Ondanks dat hij toegeeft dat hij een beoordelingsfout maakte, houdt Padilha vol dat zijn mening omtrent ex-president Lula en andere politici, betrokken in de Lava Jato affaire, niet wijzigde: “Ik beschouw Lula als een charlatan. Eender welk redelijk mens slaagt er niet in om mij te overtuigen dat Lula eerlijk is”, zo zei Padilha tijdens een interview door BBC Brasil.

Fragmenten van dialogen, uitgewisseld tussen, de nu minister van justitie, Sérgio Moro en Deltan Dallagnol, coördinator van het Lava Jato onderzoeksteam in Curitiba, gepubliceerd door de website The Intercept Brasil, wijzen erop dat de toenmalige rechter instructies gaf aan de procureurs, wijzigingen voorstelde in de fases van het onderzoek en beslissingen anticipeerde, dingen die ingaan tegen o.a. de strafwetgeving en zelfs tegen de grondwet. Na de publicatie van de fragmenten verklaarde Moro dat er niets bijzonders kon vastgesteld worden in de uitgelekte gesprekken.

Padilha zegt dat hij er niet aan twijfelt dat Moro “een hoop fouten maakte”, en dat hij de ganse operatie nu ziet als “een clash tussen een rechter, samen met een aantal aanklagers op zoek naar gerechtigheid, en een bende corrupte politici”. Hij voegde eraan toe dat de houding van Moro om “de aanklagers te helpen een stommiteit is omdat rechters neutraal moeten zijn, en omdat de bewijzen klaar en duidelijk zijn”.

Journalist Josias de Souza (UOL) is ervan overtuigd dat de pogingen om de schuld van Lula uit te vagen, belachelijk zijn. Hij schrijft:

De verdediging van de ex-president ondernam tot nog toe al vele pogingen om de thesis te verdedigen dat Lula geen gewone gevangene is, maar het slachtoffer van een georkestreerde actie met als doel het ombuigen van het beeld van een eerlijke president tot een corruptie politicus. Behalve die verdedigers en een aantal fanatieke aanhangers van Lula, gelooft daar vrijwel niemand meer in. En plots duiken die gesprekken op tussen Sérgio Moro en Dallagnol, gehackt uit de smartphones van beiden op een criminele manier.

De advocaten raakten erdoor opgewonden en gingen de gevangene opzoeken in zijn cel. Lula zei: “De waarheid was ziek, maar nog niet dood”. Hij verklaarde verrast te zijn door de verbondenheid die de relatie kenmerkte van de rechter die over hem oordeelde, met de leiding van de aanklagers.

Moro en Dallagnol overschreden in werkelijkheid, de grenzen tussen een functionele relatie en het misbruiken van die relatie. Hierdoor verschaften zij de “boenwas waardoor Lula zijn meubelen weer kan laten glanzen”. Het probleem bestaat er echter in dat er onvoldoende elementen zijn in die uitgelekte gespreksfragmenten die in staat zijn om de beschuldigden onschuldig te laten verklaren. Om dat aan te tonen zullen er nog veel smartphones moeten gehackt worden: federale ‘delegados’, auditeurs van de fiscus, procureurs in Curitiba en Brasília, rechters van de rechtbank van 2de instantie, ministers van het STJ (Superior Tribunal de Justiça) verantwoordelijk voor de veroordeling van Lula en voor de negen processen waarin hij betrokken is, waarvan zes reeds omgevormd tot een daadwerkelijke strafzaak. Met een dergelijke geschiedenis, tenzij de verdediging er in slaagt om te bewijzen dat de gevangene in Curitiba een dubbelganger is die de biografie van de echte Lula wil besmeuren, is elke poging om de schuld van een veroordeelde corrupte politicus tot in de derde instantie te annuleren, gewoon belachelijk.

Bron 1Bron 2

Foto boven: Acteur Paulo Rigo (links) die de rol speelt van rechter Sérgio Moro (rechts) in de serie O Mecanismo.

Foto: Netflix - Agência Brasil