Tornozeleira

Ex-president Luiz Inácio Lula da Silva behoort ongetwijfeld tot een van de meest illustere gevangenen van deze planeet. Er gaat nauwelijks een week voorbij zonder dat de man weer in het nieuws komt, ook al zit hij in een geïmproviseerde cel op de vierde verdieping van het hoofdkwartier van de federale politie in Curitiba (Paraná) met het comfort waaraan meer dan 700.000 andere gevangenen in Brazilië niet eens aan durven te denken: een privé badkamer met warm water, televisie, een loopband om fit te blijven, en sinds kort ook de toelating om regelmatig interviews te geven aan de pers. Dankzij de bezoekregeling weet hij zichzelf ook in stand te houden als de leider van de arbeiderspartij, nog altijd de lakens uitdelend alsof er niets veranderde.

Het STJ (Superior Tribunal de Justiça) zou deze maand nog moeten oordelen of Lula de rest van zijn straf m.b.t. de veroordeling voor corruptie m.b.t. het duplex-appartement in Guarujá (SP) in halfopen regime mag doorbrengen, hetzij huisarrest. Het is namelijk zo dat de ex-president bijna voldoet aan de voorwaarden (1/6 van de straf volbracht), zoals vastgelegd in de strafwetgeving. Zijn straf werd onlangs verminderd tot 8 jaren en 10 maanden door hetzelfde hof dat nu moet oordelen of hij overdag mag werken, ’s avonds terugkerend naar zijn cel. Omwille van veiligheidsredenen zal dit niet kunnen en zou Lula met een enkelband naar huis gestuurd worden. Maar dat wil hij niet: “Ik weet niet of ik in vrijheid gesteld wordt, maar laat mij jullie iets uitleggen: er is niets erger dan een gefrustreerde verwachting. Wanneer je in vrijheid verkeert, en een afspraak maakt met je geliefde die niet opdaagt, dan blijf je gekwetst achter, gaat naar een bar, drinkt een cacháça of een whiskey, en vergeet de opgelopen teleurstelling. Maar wanneer je opgesloten zit, in de verwachting dat je weldra vrijkomt, en dat dan niet gebeurt… . Hoe dan ook, een enkelband aanvaard ik niet: dat is voor bandieten of voor postduiven”.

Lula zei dit in het meest recente interview, afgenomen door Diário do Centro do Mundo en door Tutaméia. In datzelfde interview (hier te bekijken voor de geïnteresseerden – duur: 2 uur) zei hij ook dat hij tegen een eventueel impeachment is van president Bolsonaro: “Deze regering is een wansmakelijke grap, maar het is zinloos om te blijven klagen. Wij moeten hiertegen vechten, vechten in het Parlement, vechten bij de vakbonden, de universiteiten. Wat er nu gebeurt in de universiteiten is het wegwerpen van alles wat wij opbouwden, en dat was niet weinig. Maar de PT mag niet doen met Bolsonaro wat Aécio (Neves – PSDB) deed met Dilma Rousseff. Als er sprake is van een inbreuk tegen de fiscale verantwoordelijkheden, dat men dat dan eerst degelijk onderzoekt, en dan pas overgaat tot een afzettingsprocedure”.

De isolering van de PT

Livre-Lula

Ondertussen meldt de krant Estadão dat het isolement van de arbeidspartij in het Parlement alsmaar evidenter wordt. Terwijl andere linkse partijen op zoek gaan naar meer kwaliteit in belangrijke debatten als de hervorming van de pensioenen, blijft de PT zich vastklampen aan het mantra “Lula Livre”. Vorige zondag, tijdens een festival, gewijd aan de kortingen in de begroting van het ministerie van onderwijs, verklaarde voorzitster Gleisi Hoffmann dat de opvoeding en vrijlating (Lula Livre) van de ex-president onafscheidelijke streefdoelen zijn.

Bron

Foto: Cláudio Kbene - Instituto Lula